Skatteudvalget 2008-09
L 202 Bilag 62
Offentligt
690779_0001.png
690779_0002.png
690779_0003.png
J.nr. 2009-511-0038Dato: 25. maj 2009
TilFolketinget - Skatteudvalget
L 202 - Forslag til Lov om ændring af aktieavancebeskatningsloven ogforskellige andre love (Harmonisering af selskabers aktie- og udbyttebe-skatning m.v.).Hermed sendes kommentar til henvendelse af 20. maj 2009 fra SmallCapDanmark (L 202 – bilag 52).
Kristian Jensen/ Lise Bo Nielsen

SmallCap Danmark

skriver, at indførslen af lagerbeskatning af selskabers porteføljeaktier,fjernelsen af tre års reglen samt fjernelse af dobbeltbeskatnings lempelse for udbytter, er di-rekte i modstrid med gældende grundlæggende principper for ønsket om at undgå dobbelt-beskatning af erhvervsinvesteringer og bryder samtidig med international praksis for be-skatning af aktieavancer.

Kommentar:

Med lovforslaget skabes en mere logisk og ensartet beskatning af aktieavancer og udbytter.Regelsættet bygger på en sondring mellem aktionærer, der er baseret på karakteren af ejer-skab snarere end ejertid. Denne sondring gælder allerede i relation til beskatningen af ud-bytter og er således blot udvidet til at omfatte aktieavancer.Derudover skal forslaget ses i forhold til ønsket om en ensartet beskatning af kapitalanbrin-gelse.Når der sondres mellem porteføljeaktier og datterselskabsaktier/ koncernselskabsaktier erder tale om en afvejning mellem konkurrerende hensyn – ønsket om at undgå dobbeltbe-skatning ved beskatning af selskabsindkomst i flere led over for ønsket om at undgå for-vridning mellem investeringer i forskellige typer aktiver (her primært mellem investering iobligationer og aktier).Der kan således være mange årsager til aktieinvestering. Men erhvervelse af porteføljeakti-er kan som oftest bedst sammenlignes med kapitalanbringelse. I en lille åben økonomi somden danske vil afkastet på aktier (justeret for risikopræmie) normalt være lig med afkastetpå obligationer.Indkomsten fra porteføljeaktier kan derfor sidestilles med renter og kursgevinster på obliga-tioner, som er skattepligtige for selskaber.Derfor er det forslået at indføre beskatning af porteføljeaktier uanset ejertid.Jeg kan i øvrigt oplyse, at grænsen på 10 pct. af aktiekapitalen som skillelinie mellem por-teføljeaktier og datterselskabsaktier er hentet fra EU's moder-/datterselskabsdirektiv. For-målet med direktivet er at undgå dobbeltbeskatning ved beskatning i flere selskabsled.

SmallCap Danmark

skriver, at forslaget vil skabe fuldstændige uoverstigelige likviditets-problemer for mange selskaber, der bliver tvunget til at sælge en del af deres aktieinveste-ring for at finansiere skatten.

Kommentar:

Jeg finder ikke at lagerbeskatningen indebærer en urimelig likviditetsbelastning. Aktier deroptaget til handel på et reguleret marked eller en multilateral handelsfacilitet er likvide ak-tiver. Det er rigtigt, at hvis et selskab ikke har tilstrækkelig likviditet til at betale skatten,må den finansieres ved enten at sælge aktier eller optage lån. I og med at de lagerbeskattedeaktier er forholdsvis let omsættelige, burde det ikke være et stort problem.Lagerbeskatning af aktier kan belaste likviditeten i et stigende marked, men samtidig for-bedre likviditeten i et faldende marked, idet tabet kan fradrages med det samme i andenindkomst.Side 2
Desuden skal lagerbeskatning generelt ses i sammenhæng med, at der løbende gives fradragfor udgifterne til erhvervelsen af indkomsten – f.eks. fradrag for renteudgifter. Når udgifterfradrages løbende, bør (likvide) indtægter ligeledes medregnes løbende.

SmallCap Danmark

skriver, at indgangsværdierne er urimelige, idet der kommer til at skebeskatning af genvunde tab. SmallCap foreslår, at aktier erhvervet før den 22. april 2009behandles efter de hidtidige regler.

Kommentar:

Indgangsværdierne til brug for den fremtidige beskatning af porteføljeaktier er i lovforsla-get udformet på baggrund af, om aktierne ville være skattepligtige ved realisation ved be-gyndelsen af indkomståret 2010. Skattepligtige aktier (dvs. aktier ejet i mindre end 3 år) fårsom udgangspunkt den skattemæssige anskaffelsessum som indgangsværdi. Skattefrie akti-er (dvs. aktier ejet i 3 år eller mere) får en indgangsværdi svarende til handelsværdien vedbegyndelsen af indkomståret 2010.Herved sker der ikke beskatning af avancer på porteføljeaktier ejet i mere end 3 år, der hid-til har været skattefrie, ligesom der ikke gives fradrag for tab, der hidtil ikke har været fra-dragsberettigede. Fastsættelsen af indgangsværdien på disse aktier til handelsværdien påtidspunktet for begyndelsen af indkomståret 2010 indebærer imidlertid, at selskabet vilkunne blive beskattet af avancer, som selskabet ikke har haft.Eksempel:Selskabet har anskaffet aktier i 2005 for 100.000 kr. Ved begyndelsen af ind-komståret 2010 er værdien af disse aktier faldet til 80.000 kr. Ved udgangen afindkomståret 2010 er værdien steget til 95.000 kr. Isoleret set fører den foreslåedeovergangsregel til, at selskabet vil skulle beskattes af værdistigningen på 15.000kr.I betragtning af de seneste års udvikling på aktiemarkedet findes dette ikke rimeligt.En løsning, hvor aktier erhvervet før den 22. april 2009 helt fritages, findes imidlertid hellerikke rimelig. Der ses ikke at være nogen begrundelse for at fritage fremtidige værdistignin-ger på disse aktier fra beskatning. Tilsvarende anses en løsning, hvor et selskab frit kanvælge mellem anskaffelsessummen og handelsværdien for sine investeringer i de enkelteselskaber, for at være for gunstig, da den ville medføre, at kun tab – og ikke fortjeneste –videreføres til beskatning under de nye regler.I stedet foreslås en løsning, der har til formål at sikre, at der ikke sker beskatning af fortje-neste, som selskabet ikke har haft, og som også forhindrer, at det ikke kun er på tabsgiven-de aktier, at anskaffelsessummen anvendes som indgangsværdi. Samtidig indebærer løsnin-gen, at et selskab ikke beskattes af den samlede nettogevinst på porteføljeaktier, der er op-tjent inden begyndelsen af indkomståret 2010.Jeg vil fremsætte ændringsforslag herom.
Side 3