Skatteudvalget 2008-09
L 202
Offentligt
684099_0001.png
684099_0002.png
J.nr. 2009-511-0038Dato: 13. maj 2009
TilFolketinget - Skatteudvalget
L 202 - Forslag til Lov om ændring af aktieavancebeskatningsloven ogforskellige andre love (Harmonisering af selskabers aktie- og udbyttebe-skatning m.v.).Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 33 af 11. maj 2009. Spørgsmålet er stil-let efter ønske af Jesper Petersen (SF).
Kristian Jensen/ Lise Bo Nielsen

Spørgsmål 33:

Kan ministeren i fortsættelse af kommentaren til Finansrådets henvendelse, jf. L 202 – bi-lag 13, bekræfte, at de nye regler for beskatning af porteføljeaktier, og dermed bankers an-lægsaktier i form af aktier i bankernes ”forsyningsselskab” vil gøre konsolidering af bank-sektoren vanskeligere, idet den nødvendige konsolidering i form af, at de større bankerovertager de mindre banker, typisk ved en skattefri fusion, betyder, at der udløses skatte-pligtig avance ved fusionen efter de foreslåede regler i ABL § 33 A, hvis den større bankf.eks. har 9 pct. og den mindre bank 2 pct. af aktiekapitalen i et ”forsyningsselskab”.

Svar:

Med lovforslaget indføres der en ændring af reglerne for beskatning af aktiebeholdningerunder 10 pct., dvs. porteføljeaktier. Disse aktier vil fremover være undergivet skattepligtuanset ejertid. Bankers aktiebesiddelser under 10 pct. vil på linie med andre selskabers ak-tiebesiddelser under 10 pct. være omfattet af de nye beskatningsregler. For en nærmere re-degørelse for baggrunden for reglerne om beskatning af porteføljeaktier kan henvises tilkommentaren til Finansrådets henvendelse.Lovforslaget indeholder yderligere en regel i ABL § 33 A om, at aktiers skift af skattemæs-sig status fra porteføljeaktier til datterselskabsaktier anses for en afståelse og et genkøb medden konsekvens, at der sker beskatning af gevinst (og tab) optjent frem til tidspunktet forstatusskiftet. Denne regel om beskatning ved statusskifte gælder også ved statusskift i for-bindelse med skattefrie omstruktureringer, herunder skattefrie fusioner. I modsat fald villedet have været muligt at omdanne porteføljeaktier til datterselskabsaktier uden beskatning.Bankers porteføljeaktier er som andre selskabers porteføljeaktier omfattet af reglen om be-skatning ved statusskift i forbindelse med en skattefri fusion. Dette gælder også bankersporteføljeaktier i ”forsyningsselskaber”.Der er ingen særlig begrundelse for, at bankers porteføljeaktier i ”forsyningsselskaber”skulle behandles lempeligere end andre beholdninger af porteføljeaktier. Samtidig vil jegogså stille mig stærkt tvivlende overfor, om det forhold, at der kan blive tale om en beskat-ning af avancer på porteføljeaktier, vil være afgørende for, om en fusion gennemføres ellerej. Så jeg deler ikke den opfattelse, at reglen i ABL § 33 A vil have som konsekvens, at enkonsolidering af banksektoren vanskeliggøres.
Side 2