Skatteudvalget 2008-09
L 203 Bilag 9
Offentligt
676861_0001.png
676861_0002.png
Til Folketingets Skatte- og afgiftsudvalgNotat forud for Dansk Byggeris foretræde for udvalget den 6. maj 2009 kl 9:30
3. maj 2009Dokumentnr.: 22180

Oversigtsnotat om konsekvenser af indførelse af moms på byggegrunde, L203.

Forslaget om ophævelse af momsfritagelsen for levering af fast ejendom har dramatiske ognegative konsekvenser for nybyggeriet. Det virker som med tilbagevirkende kraft, koster mangearbejdspladser, sinker udviklingen af miljørigtigt nybyggeri, virker som en straffeaktion mod seriøsevirksomheder med lang planlægningshorisont og har næsten ingen positive virkninger forstatskassen.Forslaget er en strukturændring af markedsforholdene, som markedet i den nuværende situationslet ikke kan opsuge. Der er derfor behov for en fair overgangsordning. Som Forårspakke 2.0 iøvrigt har på en række andre områder. Enten opretholdelse af momsfrihed grunde udstykket inden19. marts i år. Et alternativ kunne være en afgift, fx 1,5% på førstegangssalg. Herved ville avancenblive beskattet mens momsforslagets uheldige effekter ville undgås.

I overskrifter:

De forventede indtægter til staten på 750 mio. kr. er derfor helt urealistiske. Det skyldes både, atomsætningen af byggegrunde ligger stort set stille og forventes de kommende år at forblive påmaksimalt 50% af det tidligere omfang. Derudover vil priserne være langt lavere, såmomsgrundlaget bliver lavere. Pga. liggetiden bliver både købesummen OG renter ogejendomsskatter reelt også momsbelagt, for de udgør en væsentlig del af de omkostninger, somsalgsprisen skal dække. Sammenlignet med i dag skal prisen på jord før moms derfor reduceresmed ikke alene momssatsen men også moms af disse omkostninger.Ledigheden inden for byggeriet skyldes først og fremmest en total opbremsning af nybyggeriet.Ledigheden inden for byggeriet var i 1. kvartal 2009 11.000 højere end 1. kvartal 2008. Herafkommer de 10.000 fra nybyggeriet. Moms på grunde og nye bygninger gør ondt værre i dennuværende situation. Større byggeriet er blevet skrinlagt, både pga. den generelle krise og pga.lovforslaget. Dette forslag bremser langt mere aktivitet end både den nuværende og en eventuelny renoveringspulje kan skabe.En fair overgangsordning vil ikke koste nævneværdigt for staten – den vil formentlig være finansieltpositiv pga. øget beskæftigelse.I lovforslaget antages ”beregningsteknisk” at momsen på en ubebygget grund vil lande helt påsælger (”nedvæltning”). Men hvis grunden er bebygget vil momsen kunne overvæltes på køber.Det er ikke underbygget i bemærkningerne og forekommer ikke logisk, og udviklingen påejendomsmarkedet viser ikke denne sammenhæng.Forslaget virker som med tilbagevirkende kraft. Et typisk forløb fra første udstykning til færdigtbyggeri tager typisk minimum 5 år. De går med både lokalplanlægning, projektering, jordrensning,tilladelsesgivning, tilbudsindhentning mv. Stort set alle større udviklingsprojekter vil blive berørt,
fordi enten er der ikke lokalplan, byggetilladelse eller at projektet har en størrelse, der medfører atdet forretningsmæssigt kun kan udvikles i etaper over flere år, hvorved stort set ingen projekter vilkunne blive gennemført inden den 1. januar 2011. Mange af de projekter, der nu er iudviklingsfasen vil blive stoppet, fordi der med lovforslaget ikke er et forretningsmæssigt grundlagtil at fortsætte projekterne på nuværende tidspunkt, hvilket igen betyder stigende arbejdsløshedEn velplanlagt byggeproces over 5 år eller mere giver både effektiv udnyttelse af håndværkere,maskiner og materialer, og den sikrer at håndværkerne kende de gældende bygningsreglementer,samt sikrer imod svingende kvalitet. Men en sådan proces forudsætter en stabil forsyning afgrunde. Pludselige regelændringer som de foreslåede ødelægger dette med både fordyrelser ogforsinkelser til følge. Alt sammen uheldige og samfundsmæssigt uønskede effekter.

Forslag til en alternativ løsning, 1,5% afgift på førstegangssalg

De seriøse virksomheder med en lang planlægningshorisont forstår godt ønsket om at beskatteden type gevinster, der er set i de seneste år. Dette kan opnås med en afgift på førstegangssalgpå 1,5% af salgsprisen. Herved beskattes en gevinst, når den realiseres og i et omfang der står idirekte forhold til dens størrelse. Moms på jorden rammer skævt i sammenligning hermed.
Dansk byggeri ser frem til at uddybe ovenstående på foretrædet den 6. maj.