Skatteudvalget 2008-09
L 206 Bilag 26
Offentligt
692183_0001.png
692183_0002.png
J.nr. 2009-231-0021Dato: 27. maj 2009
TilFolketinget - Skatteudvalget
L 206 - Forslag til lov om ændring af lov om afgift af chokolade- og suk-kervarer m.m., lov om afgift af konsum-is, lov om afgift af mineralvandm.v., lov om tobaksafgifter og lov om afgift af øl, vin og frugtvin m.m.(Afgiftsforhøjelser på chokolade, is, sukkerholdigt sodavand og tobaksamt afgiftsnedsættelse på sukkerfrit sodavand).
Hermed sendes kommentarer til bilag 24, henvendelse fra Forebyggelses-og Patientrådet af 21. maj 2009.
Kristian Jensen/ Lene Skov Henningsen.

Forebyggelses- og Patientrådet (FPR)

kommenterer på regeringens forslag vedrørendeafgiftsforhøjelse på sukkerholdigt chokolade, slik og is.

FPR

anfører, at det har været kendt i 100 år eller mere, at sukker fylder kroppen uden at til-føre den noget værdifuldt bortset fra energi. Alligevel har sukkerfabrikanternes lobbyisterevnet at forhindre sunde sødestoffer i at blive anvendt.

FPR

henviser til, at visse kunstige sødestoffer, eksempelvis aspartam, er kræftfremkalden-de, og beklager, at regeringen udelukkende vælger at lytte til de undersøgelser, som sigerdet modsatte.Endvidere anfører

FPR,

at Stevia Rebaudiana har været forbudt at forhandle i Danmark ogandre lande lige indtil nu, hvor firmaet Coca-Cola har vist interesse for det. Flere produkterhar vist, at indtager du ikke Coca-Cola får børnene en helt anden opførsel uden vold oguregerlighed. Produktet burde i virkeligheden som tobak forbydes. Stevia Rebaudiana oglignende helt naturlige sundhedsfremmende produkter bør naturligvis skattemæssigt havede allerbedste betingelser.

Kommentar:

Et for stort sukkerindtag kan føre til diabetes og overvægt. Derfor er bag-grunden for afgiftsforhøjelserne på sukkerholdigt chokolade, slik og is i L 206 at sænkedanskernes samlede forbrug af sukker til gavn for folkesundheden.Lovforslaget har ikke til hensigt at regulere danskernes forbrug af forskellige kunstige sø-destoffer.
Side 2