Boligudvalget 2008-09
L 208
Offentligt
683140_0001.png
683140_0002.png
Folketingets Boligudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 13. maj 2009
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
KAL/ J.nr. 2009-2697
Under henvisning til Folketingets Boligudvalgs brev af 28. april 2009følger hermed indenrigs- og socialministerens endelige svar påspørgsmål nr. 4 ad forslag til lov om ændring af lov om almene boligerm.v., lov om leje af almene boliger, lov om friplejeboliger, lov om ejer-lejligheder og lov om indkomstbeskatning af aktieselskaber m.v. (sel-skabsskatteloven) (Styring og finansiering af den almene boligsek-tor)(L 208).
Spørgsmål nr. 4:Ministeren bedes fremsende en liste med eksempler på projekter, hvorboligorganisationerne kan overrule beboerne i den enkelte afdeling - og ikkemindst eksempler på det modsatte.
Svar:Det er ikke hensigten, at boligorganisationen som udgangspunkt kan tilside-sætte afdelingens ret til indflydelse.Som det fremgår af lovforslaget sigtes der med bestemmelsen på de særligesituationer, hvor nogle nærmere angivne arbejder skønnes nødvendige for,at afdelingen er økonomisk og socialt velfungerende og fysisk fremstår i godog tidssvarende kvalitet, jf. forslagets § 1, nr. 7, §§ 6 b og 6 c, men hvor detikke har været muligt at opnå afdelingens tilslutning til gennemførelse af1. større renoveringsarbejder2. større energibesparende foranstaltninger3. boligsociale helhedsplaner og4. fremtidssikring af bebyggelsen.Om de enkelte arbejder må anses for så nødvendige, at de skal gennemfø-res uden afdelingsmødets tilslutning, må afgøres helt konkret i hvert enkelttilfælde på baggrund af en helhedsbetragtning af forholdene i den enkelte
2
afdeling – det vil blandt andet sige afdelingens økonomi, bygningernes ind-retning og vedligeholdelsesstand og beboersammensætningen i boligområ-det.Afgørende for, om et arbejde kan iværksættes mod afdelingens ønske, vilvære dels om arbejdet er omfattet af beskrivelsen i § 37, stk. 4, dels omarbejdet er nødvendigt for at fremtidssikre bebyggelsen og dermed sikreafdelingens fortsatte beståen som tidssvarende almene boliger, der kantiltrække en bred kreds af boligsøgende. Hertil kommer, at det i lyset af afde-lingens økonomi skal være forsvarligt at afholde udgifter til de pågældendearbejder, således at den efterfølgende husleje er rimelig og muliggør enfortsat udlejning af afdelingens boliger.Endvidere er boligorganisationen forpligtet til at gå i dialog med afdelingenom tilretning af planerne, hvis der ikke i første omgang kan opnås tilslutninghertil.Det fremgår af den foreslåede bestemmelse, at arbejder, der hovedsageligbestår af moderniseringer af køkkener og badeværelser, ikke vil kunne gen-nemføres uden afdelingens samtykke.Herudover vil en lang række mindre vedligeholdelses- eller forbedringsar-bejder ikke kunne gennemføres uden afdelingens samtykke, medmindre deindgår som en del af et større samlet projekt, der har til formål at fremtidssik-re bebyggelsen.
Karen Ellemann/ Mikael L. Kristensen