Boligudvalget 2008-09
L 208
Offentligt
683381_0001.png
683381_0002.png
Folketingets Boligudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 13. maj 2009
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
AOU/ J.nr. 2009-3685
Under henvisning til Folketingets Boligudvalgs brev af 4. maj 2009 føl-ger hermed indenrigs- og socialministerens endelige svar på spørgs-mål nr. 49 ad forslag til lov om ændring af lov om almene boliger m.v.,lov om leje af almene boliger, lov om friplejeboliger, lov om ejerlejlig-heder og lov om indkomstbeskatning af aktieselskaber m.v. (selskabs-skatteloven) (Styring og finansiering af den almene boligsektor)(L 208).
Spørgsmål nr. 49:Vil ministeren redegøre for regeringens forventede almene nybyggeri af deovenfor nævnte typer i den kommende 5 års periode, inklusiv 2009, og vilministeren redegøre for forventningerne til den geografiske fordeling? Her-under om ministeren mener, at kommunernes investeringsplaner tager højdefor disse forventninger?
Svar:Nybyggeri af almene boliger har siden 1994 været kendetegnet ved en vidt-gående decentralisering af beslutningskompetence til landets kommuner.Det er således den enkelte kommunalbestyrelse, som giver tilsagn om støtte– også på statens vegne – til alment byggeri. Det sker ud fra en vurdering afdet lokale behov for nybyggeri i kommunen og indenfor de rammer, somfastsættes i lovgivningen.Med lovforslaget forhøjes maksimumsbeløbet i store dele af landet med 6pct., den kommunale grundkapital halveres til 7 pct. af anskaffelsessummen,og huslejen i en nybygget almen bolig sættes ned med 11-12 pct. Endvidereindføres et energitillæg til maksimumsbeløbet, således det almene nybyggerikan leve op til de skærpede energikrav fra 2010, ligesom der gives mulighedfor at overskride maksimumsbeløbet ved totaløkonomiske investeringer ilavenergibyggeri – således at kommuner og boligorganisationer kan gå vide-re end gældende regler og bidrage til et fremtidssikret og bæredygtigt bygge-ri.
2
Det er således min forventning, at kommunerne indenfor disse meget for-bedrede rammebetingelser giver tilsagn til det antal tidssvarende almeneboliger, de vurderer, der lokalt er behov for. Jeg forventer, at der i alt vil blivebygget 4-5.000 boliger om året, jf. min besvarelse af spørgsmål 59. Menlovforslaget hindrer bestemt ikke, at der kan blive tale om flere, hvis det er,hvad kommunerne vurderer, der er behov for.Jeg går naturligvis ud fra, at kommunernes i deres investeringsplaner tagerhøjde for deres vurdering af behovet for alment nybyggeri, og i den forbin-delse udnytter de forbedrede rammebetingelser i det omfang, det er hen-sigtsmæssigt. Halveringen af den kommunale grundkapital fra 14 til 7 pct. afanskaffelsessummen frem til udgangen af 2010 giver alt andet lige den en-kelte kommune mulighed for at give tilsagn til dobbelt så mange almeneboliger, hvis den afsætter et uændret provenu til dette formål.
Karen Ellemann/ Lise Nielsen