Til

                      Folketinget - Skatteudvalget

 

 

L 23 - Forslag til Lov om ændring af selskabsskatteloven, fusionsskatteloven og forskellige andre love (Justering af rentefradragsbegrænsningsreglerne m.v.).

 

Hermed sendes i 5 eksemplarer kommentar til henvendelse af 15. december 2008 fra Deloitte.

 

 

 

 

 

 

Kristian Jensen

                                                                 /  Lise Bo Nielsen


Deloitte har ved brev af 15. december 2008 rettet henvendelse til Skatteudvalget. Henvendelsen er offentliggjort som bilag 42 til lovforslaget.

 

Henvendelsen vedrører den foreslåede ændring af bestemmelsen i aktieavancebeskatningslovens § 36 A, stk. 7, om udbyttebegrænsning ved skattefri aktieombytning uden tilladelse. Den foreslåede ændring fremgår af lovforslagets § 2, nr. 6.

 

Revisionsfirmaet stiller for det første spørgsmålet, om en ændring af regnskabsprincip – for eksempel fra kostprismetoden til indre værdis metode (equity metoden) – og de dermed forbundne konsekvenser for opgørelsen af det ordinære resultat vil betyde, at en tidligere gennemført skattefri aktieombytning uden tilladelse bliver skattepligtig.

 

Revisionsfirmaet stiller dernæst spørgsmålet, om en skattefri fusion af det erhvervende selskab og et datterselskab vil medføre, at en tidligere gennemført skattefri aktieombytning uden tilladelse for aktionærerne i det erhvervende selskab og et andet datterselskab bliver skattepligtig.

 

Endelig og for det tredje beder revisionsfirmaet om, at det bekræftes, at de skattefri aktieavancer, der efter den foreslåede bestemmelse skal fratrækkes i det ordinære resultat for det erhvervede selskab, alene er de aktieavancer, der er blevet skattefri efter ombytningstidspunktet, dvs. hvor kravet om tre års ejertid først er opfyldt efter dette tidspunkt.

 

Henvendelsen giver mig indledningsvist anledning til at henvise til baggrunden for den foreslåede ændring af udbyttebegrænsningsreglerne. Baggrunden er nærmere beskrevet i lovforslagets specielle bemærkninger, i min besvarelse af spørgsmål nr. 16 af 19. november 2008 fra Skatteudvalget og i mine svar på henvendelserne af 18. november og 4. december 2008 fra advokatfirmaet Bech-Bruun.

 

Jeg skal dernæst bemærke, at det ikke i sig selv vil gøre en skattefri aktieombytning uden tilladelse skattepligtig, hvis det erhvervede selskab ændrer regnskabsprincip og for eksempel overgår til at behandle aktier i datterselskaber og andre selskaber efter indre værdis metode i stedet for efter kostprismetoden. Jeg kan i den forbindelse supplerende henvise til min besvarelse af spørgsmål nr. 17 af 19. november 2008 fra Skatteudvalget.

 

Det vil heller ikke gøre en skattefri aktieombytning, der er gennemført uden tilladelse, skattepligtig, hvis det erhvervende selskab efterfølgende fusionerer med et datterselskab.

 

Til det af revisionsfirmaet rejste tredje spørgsmål skal jeg bemærke, at jeg ikke kan bekræfte, at det alene er de aktieavancer, der er blevet skattefri for det erhvervede selskab efter ombytningstidspunktet, der skal fratrækkes i det ordinære resultat efter den foreslåede bestemmelse. Det er således omvendt samtlige det erhvervede selskabs skattefri aktieavancer, der skal fratrækkes i selskabets ordinære resultat.

 

Jeg henviser i den forbindelse igen til udbyttebegrænsningsreglens baggrund og formål, hvorefter bestemmelsen skal sikre, at den egenkapital, der på ombytningstidspunktet fandtes i det erhvervede selskab – og hvori blandt andet indgår værdien af selskabets aktiebesiddelser – ikke kan udloddes i en periode på tre år efter ombytningen, uden at denne bliver skattepligtig. Det kan i den sammenhæng ikke tillægges vægt, at det erhvervede selskab først efter ombytningstidspunktet realiserer en skattefri avance på sine aktier.

 

Jeg vil endelig henvise til, at de aktionærer og selskaber, der ikke ønsker at være underlagt udbyttebegrænsningsreglerne, fortsat har mulighed for at anvende tilladelsessystemet.