Nyhed fra Elsparefonden ifm. høringssvar:

 

Elsparefonden foreslår, at der indføjes en særlig paragraf i lovforslaget om sikring af forbrugerhensyn i el- og naturgasforsyningen. Den skal præcisere forbrugernes rettigheder til de informationer om deres energiforbrug og forbrugsmønstre, som netselskaberne råder over.

 

I den gældende lovgivning har forbrugerne ikke ret til at få udleveret de digitale data om deres forbrug og forbrugsmønstre, som netselskaberne råder over.

 

Derfor foreslår Elsparefonden at forpligte de offentligt regulerede netselskaber til at stille alle informationer om forbrugsmønstre til rådighed. Det skal ske i et åbent digitalt format, gratis og uden unødig forsinkelse.

 

Det sikrer forbrugernes rettigheder og giver dem adgang til digitale oplysninger om deres energiforbrug og frihed til at videregive data til anden operatør, f.eks. Elsparefondens værktøj Min Bolig.

 

Forslaget pålægger ikke netselskaberne at etablere fjernaflæsning af forbruget. Det pålægger dem kun at videregive de oplysninger, de har om kunderne.

 

Hvis en forbruger ønsker at spare energi og analysere sit elforbrug, er oplysninger om el- og varmeforbrug en vigtig forudsætning. De værktøjer, der kan hjælpe forbrugerne med at analysere deres el- og varmeforbrug, baserer sig nemlig på disse data, f.eks. eksisterende energiinstallationer og apparater, fortløbende energimålinger, vejrforhold m.v.

 

Et eksempel på sådan et værktøj Min Bolig: www.elsparefonden/min-bolig

 

Desværre udnytter nogle netselskaber i dag den manglende forbrugerbeskyttelse på området til 2 ting:

 

  1. De nægter at udlevere oplysninger om forbrugernes energiforbrug til en operatør, der er udpeget af kunden. Et eksempel på dette er Syd Energi, som har de fleste fjernaflæste kunder i Danmark, men nægter at udlevere digitale forbrugsdata til Min Bolig.

 

  1. De pålægger forbrugerne et gebyr for at udlevere oplysningerne, selvom netselskabet bruger data til egne formål og kun har en meget lille omkostning ved det at udlevere dem. Et eksempel på dette er Dong Energy, som pålægger deres timeaflæste kunder et årligt gebyr på 212,50 kr. pr. måned eller 2.500 kr. årligt.

 

Se nyheden: http://www.elsparefonden.dk/aktuelt/forbruger/ret-til-egne-data-fra-netselskaber

 

 

Sekretariatschef Göran Wilke
Elsparefonden
Amager Fælledvej 56
2300 København S
E-mail: [email protected]
Telefon: 21 20 55 58