Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg

Christiansborg

1240 København K

 

 

 

 

 

Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 11. november 2008 stillet følgende spørgsmål nr. 12 (L 36), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Line Barfod (EL).

 

 

Spørgsmål nr. 12:

”Ministeren bedes oplyse, om lovforslagets definition af ”de mest repræsentative overenskomster” lever op til Udstationeringsdirektivets artikel 3 stk. 8? I den forbindelse bedes ministeren besvare følgende spørgsmål:

 

a)      Er det korrekt, at selv ”de mest repræsentative overenskomster” ikke gælder for alle virksomheder uden undtagelse, og dermed heller ikke på ”hele det nationale område”?

 

b)      Er det korrekt, at der i enhver given situation vil være danske virksomheder som ikke er omfattet af den ”mest repræsentative overenskomst”, som ikke er konfliktramt, og som derfor ikke er underlagt de samme betingelser som en udenlandsk tjenesteyder, der gennem konflikt afkræves tiltrædelse til en sådan overenskomst?”

 

 

Endeligt svar:

I Danmark har vi som udgangspunkt ikke almengyldige kollektive overenskomster – altså overenskomster, som er ophøjet ved lov – således at de gælder for alle ansættelsesforhold på det pågældende overenskomstområde. Denne type af overenskomster er defineret i udstationeringsdirektivets artikel 3, stk. 8, 1. afsnit. Har man ikke sådanne ordninger i en medlemsstat kan man f.eks. benytte den type af overenskomster, som nævnes i direktivets artikel 3, stk. 8, 2. afsnit, 2. led. Jeg vil her henvise til besvarelsen af spørgsmål 11.

 

Det er korrekt, at de overenskomster, som lovforslaget nævner, ikke nødvendigvis gælder for alle virksomheder uden undtagelse, men det afgørende ifølge udstationeringsdirektivet er, at anvendelsesområdet i henhold til overenskomsten er hele Danmark.

 

Alle danske og udenlandske arbejdsgivere må i princippet kunne forventes at blive mødt med krav om overenskomst gennem konflikt også selv om de er omfattet af overenskomster til anden side. Det er imidlertid op til parterne at iværksætte konflikt, og derfor kan der være såvel danske som udenlandske virksomheder, der ikke er omfattet af en overenskomst, og som ikke er ramt af konflikt.

 

 

Venlig hilsen

 

 

 

 

Claus Hjort Frederiksen