Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg

Christiansborg

1240 København K

 

 

Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 28. november 2008 stillet følgende spørgsmål nr. 19 (L 36), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Line Barfod (EL).

 

 

Spørgsmål nr. 19:

”Ministeren bedes oplyse, hvorvidt ”udsat løn” i fuldt omfang kan kræves

indregnet i mindstelønnen i en overenskomst med en udstationerende arbejdsgiver efter reglerne i L 36 – hvis det samtidig aftales, at arbejdsgiveren kompenseres for udbetaling af feriepenge, pensionsbidrag m.v. i hjemlandet? I forlængelse heraf ønskes oplyst, hvorvidt en sådan modregning vil skulle foretages krone for krone, eller hvorvidt det er nok, at det udstationerende firma betaler det beløb, der skal betales i hjemlandet, og kan der kræves dokumentation for indbetaling som betingelse for at modregne det, der er indbetalt i hjemlandet?”

 

 

Endeligt svar:

Det er et grundlæggende formål med lovforslaget at sikre ligebehandling af udenlandske tjenesteydere i forbindelse med anvendelsen af kollektive kampskridt, hvilket følger af den foreslåede § 6 a, stk. 1. Som et led heri, vil en udenlandsk tjenesteyder ikke kunne afkræves dobbelt betaling. Dette vil sige, at ved fastlæggelsen af de lønvilkår, der henvises til forud for iværksættelsen af kollektive kampskridt, skal der tages hensyn til, at den udenlandske tjenesteyder kan have forpligtelser, som nødvendigvis må tages i betragtning for at sikre, at den udenlandske tjenesteyder ikke stilles ringere end en dansk arbejdsgiver på samme område. Det vil afhænge af udformningen af den overenskomst, der henvises til over for den udenlandske tjenesteyder, hvordan det i det enkelte tilfælde sikres, at den udenlandske tjenesteyder ikke afkræves dobbelt betaling, og f.eks. hvilke dokumentationskrav, der skal opfyldes i den forbindelse. Det vil være Arbejdsretten, der i konkrete tilfælde vil kunne vurderer om der kan foretages modregning på grund af en tjenesteyders forpligtelser i hjemlandet.

 

 

Venlig hilsen

 

 

 

 

Claus Hjort Frederiksen