Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg

Christiansborg

1240 København K

 

 

Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 27. november 2008 stillet følgende spørgsmål nr. 6 (L 48), som hermed besvares.

 

 

Spørgsmål nr. 6:

”Ministeren bedes sende udvalget en redegørelse for, hvordan kravet om udarbejdelse af en plan for sikkerhed og sundhed samt udarbejdelse af en journal vil berøre små private byggeprojekter, som typisk vil have karakter af et standardprojekt f.eks. et nyt køkken eller et nyt tag? Af bemærkningerne fremgår det, at det sjældent vil omfatte sådanne små byggepladser, men i hvilke tilfælde vil private byggepladser være omfattet?”

 

 

Endeligt svar:

Jeg har indhentet en udtalelse fra Arbejdstilsynet, som oplyser følgende:

 

”Ved små private byggeprojekter, som har karakter af et standardprojekt, skal der formentlig ikke udarbejdes en plan for sikkerhed og sundhed, ligesom der i disse tilfælde sjældent vil være behov for at stille krav om en journal.

 

Dog skal der altid laves en plan, hvis der er tale om særligt farligt arbejde, fx arbejde, som forudsætter anvendelse af sprængstoffer eller montering af tunge præfabrikerede elementer - hvilket dog meget sjældent vil være tilfældet ved små private byggerier.

 

Projektets kompleksitet og egenart vil være bestemmende for, om der er pligt til at udarbejde en journal. Ved helt specielle konstruktioner f.eks. af et tag, hvor taget ikke kan vedligeholdes eller repareres ved brug af gængse arbejdsmetoder og tekniske løsninger, vil der være pligt til at udarbejde en journal.

 

I disse situationer vil den projekterende eller håndværkeren normalt i forbindelse med overvejelserne om gennemførelse af projektet have kortlagt de afledte problemstillinger, der vil være ved det konkrete byggeprojekt over for den private bygherre. ”

 

 

 

 

 

 

Jeg skal henholde mig til Arbejdstilsynets udtalelse.

 

 

Venlig hilsen

 

 

 

 

Claus Hjort Frederiksen