Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg

Christiansborg

1240 København K

 

 

Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 1. december 2008 stillet følgende spørgsmål nr. 7 (L 48), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Thomas Adelskov.

 

 

Spørgsmål nr. 7:

”I beregningen af de økonomiske konsekvenser af lovforslaget er opgjort en administrativ merudgift for virksomhederne. Ministeren bedes oplyse, hvor store besparelser lovforslaget forventes at indebære, som følge af et fald i antallet af arbejdsulykker, for henholdsvis stat, kommuner, regionernes sundhedsudgifter og virksomhederne?”

 

 

Endeligt svar:

Forslaget om en fordobling af bøder forventes at få virksomhederne til at være ekstra opmærksomme på, at det er vigtigt, at sikkerheden på arbejdspladserne er i orden.

 

Bestemmelserne i forslaget om bygherrens pligter m.v. vil understøtte og optimere planlægningen af bygge-anlægsarbejde i Danmark. Bestemmelserne vil således medføre, at der allerede i projekteringsfasen sker en bedre planlægning af arbejdet i udførelsesfasen, samt at den løbende planlægning og koordinering af arbejdet i udførelsesfasen styrkes. 

 

Arbejdstilsynet har oplyst, at der ikke umiddelbart foreligger data, som giver grundlag for beregning af de positive økonomiske konsekvenser, for henholdsvis stat, kommuner, regionernes sundhedsudgifter og for virksomhederne som følge af et fald i antallet af arbejdsulykker,

 

Selvom det ikke umiddelbart er muligt at sætte tal på de positive økonomiske konsekvenser, har jeg en klar forventning om, at lovforslaget vil medføre et fald i antallet af arbejdsulykker og dermed en reduktion i de udgifter, der er forbundet hermed.

 

 

Venlig hilsen

 

 

 

Claus Hjort Frederiksen