Ændringsforslag stillet den 9. december 2008 uden for betænkningen

Ændringsforslag

til 2. behandling af

Forslag til lov om ændring af lov om børnetilskud og forskudsvis udbetaling af børnebidrag

(Ændring af modtagergruppen for særligt børnetilskud)

[af velfærdsministeren (Karen Jespersen)]

 

Af   Tina Petersen (DF):

Til § 1

   1) Efter nr. 1 indsættes som nyt nummer:

»01. I § 4, stk. 3, nr. 1, indsættes efter »fastslået«: »efter gældende regler«.«

[Præcisering]

Bemærkninger

Til nr. 1

Det foreslås præciseret, at særligt børnetilskud kan tilkendes i de tilfælde, hvor faderskabet ikke kan fastslås efter gældende regler.

Henvisningen i bestemmelsen til de gældende regler om fastslåelse af faderskab understreger, at det særlige børnetilskud kun kan ydes, når myndighederne under behandlingen af en faderskabssag i Danmark i overensstemmelse med reglerne i børneloven har gjort alt for at sikre, at kvinden har opfyldt sin oplysningspligt, således at ydelsen ikke udbetales uretmæssigt. 

De gældende regler for faderskabssager i børneloven har fokus på at sikre barnets retsstilling i forhold til at kende sit biologiske ophav og til at finde en fader, der kan pålægges forsørgelsespligt over for barnet. Efter børnelovens § 8, stk. 1, har moderen derfor ubetinget pligt til at oplyse, hvem der er eller kan være far til barnet. Undtaget herfra er f.eks. gifte kvinder og kvinder, der lever sammen med en mand, der giver en »omsorgs- og ansvarserklæring«. Oplyser hun ikke, hvem der er eller kan være far til barnet, skal hun vejledes om, hvilken betydning dette vil kunne få for hende og barnet, jf. børnelovens § 8, stk. 2.

Hvis en kvinde nægter at give oplysninger om en mulig fader – i de tilfælde, hvor hun har pligt til det – skal statsforvaltningen indkalde kvinden til et møde, hvor hun skal vejledes om, hvilken betydning dette vil kunne få for hende og i særdeleshed senere får for barnet. I mødet kan deltage forskellige fagpersoner afhængig af sagens karakter. Hvis moderen fortsat nægter at give oplysninger, har statsforvaltningen pligt til at indbringe sagen for retten.

Moderen har pligt til at møde i retten og til at afgive forklaring under vidneansvar efter retsplejelovens regler om vidnetvang. Kvinden kan idømmes tvangsbøder, hvis hun ikke vil medvirke til sagens oplysning.

Må statsforvaltningen eller retten lægge til grund, at moderen ikke ved, hvem der er eller kan være far til barnet, henlægges sagen, eller det afgøres ved dom, at faderskabet ikke kan fastslås.

Der er i øvrigt ikke tilsigtet ændringer i gældende praksis.