Departementet

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 9300

Fax. 3393 2518

E-mail [email protected]

 

LHN/ J.nr. 2008-4821

Folketingets Socialudvalg

 

 

 

 

 

Dato: 28. november 2008

 

 

 

Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 21. november 2008 følger hermed velfærdsministerens endelige svar på spørgsmål nr. 5 ad L 57 om forslag til ændring af lov om børnetilskud og forskudsvis udbetaling af børnebidrag (Ændring af modtagergruppen for særligt børnetilskud).

­

 

 

Spørgsmål nr. 5:

 

”Finder ministeren, at der er lighed for loven, når enlige, der har født et barn som følge af kunstig befrugtning eller har adopteret, fratages mulighed for at modtage det særlige børnetilskud?”

 

 

Svar:

 

Sigtet med reglerne om særligt børnetilskud – bortset fra reglerne om pensionisternes ret til særligt børnetilskud – har siden børnetilskudslovens ikrafttræden i 1970 været at yde tilskud til et barns forsørgelse i de særlige situationer, hvor der er opstået en uventet situation/ en social begivenhed, hvor det ikke er muligt at fastsætte børnebidrag fra en anden forælder. 

 

I disse uventede situationer yder det offentlige et særligt tilskud som kompensation.

 

Såvel eneadoptanter som enlige, der får et barn efter kunstig befrugtning, har imidlertid truffet et bevidst valg om at være alene om at forsørge et barn, og deres situation adskiller sig således fra de forsørgere, som er blevet eneforsørgere efter en social begivenhed.

 

Efter min opfattelse er der lighed for loven. Der er ikke tale om forskelsbehandling, men om at forskellige forsørgelsessituationer, som ikke er sammenlignelige, er reguleret forskelligt i loven.

 

Der er i øvrigt ikke tale om, at børn af eneadoptanter fratages ret til særligt børnetilskud.  Der er heller ikke efter de gældende regler ret til særligt børnetilskud til børn af eneadoptanter, bortset fra i den situation, som er beskrevet i børnetilskudslovens § 4, stk. 3. nr. 3, og som også fastholdes efter lov-

forslaget.    

 

Det skal endeligt bemærkes, at såvel eneadoptanter som enlige kunstigt befrugtede også efter lovforslaget forsat vil modtage ordinært og ekstra børnetilskud, når de lever alene.

 

 

 

Karen Jespersen

 

/ Bent Nielsen