Lov om ændring af lov om arbejdsløshedsforsikring m.v. (Beregning af dagpenge, opgørelse af beskæftigelseskrav samt arbejdsløshedskassernes adgang til registersamkøring i forbindelse med anvendelse af indkomstregistret)

 

 

 

 

 

 

 

 

Myndighed/Afsender

Arbejdsdirektoratet

Lovens ikrafttrædelsesdato

Efter ministerens bestemmelse og 1. januar 2009

Kontaktperson

Henrik Loop/Ove Petersen

Telefon

3814 8283/3814 8302

E-mail

[email protected]/[email protected]

 

 

Baggrund for loven

Brug af oplysninger i indkomstregistret om lønindtægt, arbejdstid mv. ved administrationen af arbejdsløshedsforsikringen.

 

Lovforslagets formål

Formålet med forslaget er at tilpasse reglerne om og administrationen af reglerne i lov om arbejdsløshedsforsikring m.v. således, at oplysninger om indkomst, arbejdstid mv. indberettet til indkomstregistret, kan benyttes i videst muligt omfang. Hensigten er derved at lette arbejdsgivernes administrative byrder.

 

Lovforslaget består af følgende elementer:

1.       Beregning af arbejdsløshedsdagpenge- og efterlønssats for lønmodtagere.

2.       Beskæftigelseskrav

A. Optjening og genoptjening af dagpengeret

B. Øvrige beskæftigelseskrav.

3.       Arbejdsløshedskassernes adgang til registersamkøring pÃ¥ grundlag af oplysninger i indkomstregistret.

 

For så vidt angår pkt. 1 og 2 består ændringerne i, at de perioder, som lægges til grund for opgørelsen af beregningsperioden og beskæftigelseskravet, forskydes fra perioden umiddelbart forud for ledigheden til tidspunktet for den seneste indberetning af løn og arbejdstid til indkomstregistret. Der foretages i øvrigt ingen ændringer af de materielle regler.

 

Pkt. 3 sikrer en klar og udtrykkelig lovhjemmel til at a-kasserne kan benytte oplysninger i indkomstregistret til registersamkøring i kontroløjemed.

 

Den primære målgruppe for lovforslaget

Målgruppen for lovforslaget er alle medlemmer af en a-kasse, der opnår eller ønsker at opnå dagpengeret eller ret til efterløn.


De sekundære målgrupper for lovforslaget

Hensigten er at bruge data i indkomstregistret og på den måde lette arbejdsgivernes administrative byrder i forbindelse med afgivelse af arbejdsgivererklæringer til brug for administrationen af arbejdsløshedsforsikringen.

 

Samlet vurdering

Lovforslaget er i forhold til målgruppen kønsneutralt.

 

Det skønnes ikke, at lovforslaget påvirker eksisterende forskelle eller rettigheder. Forslaget påvirker således ikke de strukturer, der stiller mænd og kvinder forskelligt.

 

Det skønnes, at det ikke vil være nødvendigt at gennemføre en egentlig vurdering af de ligestillingsmæssige konsekvenser af lovforslaget.