Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg

Christiansborg

1240 København K

 

 

Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 14. januar 2009 stillet følgende spørgsmål nr. 8 (L 74), som hermed besvares.

 

 

Spørgsmål nr. 8:

”Ministeren bedes, i forlængelse af svaret på L 74 ‑ spørgsmål 2 og 5, sende

udvalget de efterspurgte konkrete eksempler på lovforslagets konsekvenser for de berørte personer, herunder hvordan lovforslagets forskellige delelementer i enkelte tilfælde vil betyde, at enkelte ledige stilles lidt bedre eller lidt dårligere.”

 

 

Endeligt svar:

Som det fremgår af min besvarelse af spørgsmål nr. 5, foreslås i lovforslagets § 1, nr. 9 og 18, at der gives hjemmel til administrativt at fastsætte regler om, at også  løntimer, der ligger i den indberetningsperiode, i hvilken ledigheden indtræder, kan medregnes, hvis disse løntimer har betydning for opgørelsen af beskæftigelseskravet. Hermed stilles den ledige bedst muligt.

 

I forhold til opgørelsen af beskæftigelseskravet har den ændrede periodisering således alene den betydning, at dagpengeretten i disse særlige tilfælde først kan konstateres nogen tid efter arbejdsophøret. Dagpengene udbetales i givet fald med virkning fra ledighedstidspunktet.

 

I forhold til beregningsreglerne skal jeg særligt henvise til min besvarelse af spørgsmål nr. 2. Det fremgår bl.a., at det er helt umuligt at sige, hvilke personer, herunder i givne indkomstintervaller, faggrupper eller andre former for grupperinger, de foreslåede regler vil få – positiv eller negativ - betydning for. Det vil være helt tilfældigt og bero på en række individuelle variabler.

 

Det fremgår videre, at den foreslåede anderledes måde at opgøre beregningsgrundlaget/-perioden på er lige så ”rigtig” eller ”retfærdig” som den måde, de gældende regler er udtryk for. Endeligt fremgår, at langt hovedparten i dag får beregnet maksimale dagpenge eller efterløn, og at dette også vil være tilfældet efter de foreslåede regler.

 

 

 

 

 

Eksempler vil derfor langt fra kunne give en udtømmende beskrivelse af de foreslåede reglers virkning.

 

 

 

 

 

Venlig hilsen

 

 

 

 

Claus Hjort Frederiksen