BESKÆFTIGELSESMINISTERIET

Arbejdsdirektoratet

 

Februar 2009

Sag nr. 08-21-0019

 

 

 

Ændringsforslag

til

Lovforslag nr. L 95 om digital indberetningsløsning til brug for anmeldelse af sygefravær samt anmodning om refusion af sygedagpenge og dagpenge efter barselloven

 

 

 

Af beskæftigelsesministeren, tiltrådt af … 

 

 

Til § 7

 

1) I stk. 4 indsættes efter 1. pkt. som nyt punktum:

 

”Dansk Arbejdsgiverforening kan, til brug for udarbejdelse af statistik, tilsvarende efter anmodning vederlagsfrit få udtræk af oplysninger i SDPI-løsningen, som er indberettet af Dansk Arbejdsgiverforenings medlemsvirksomheder.”

 

[Udtræk af oplysninger fra SDPI-løsningen til statistisk brug]

 

 

Bemærkninger

 

Til nr. 1 

 

Efter lovforslaget § 7, stk. 4, skal Selskabet efter anmodning vederlagsfrit levere udtræk af oplysninger fra SDPI-løsningen til Danmarks Statistik og Beskæftigelsesministeriet.

 

Det foreslås, at Dansk Arbejdsgiverforening (DA) til brug for udarbejdelse af statistik kan få udtræk af oplysninger i SDPI-løsningen indberettet af DA´s medlemsvirksomheder. Data fra SDPI-løsningen skal primært anvendes til kvalitetssikring af DA’s egne statistikdata.

 

DA indsamler og bearbejder i dag personoplysninger om ansatte på virksomheder inden for DA-området til brug for udarbejdelse af løn- og fraværsstatistikker. Oplysningerne omfatter blandt andet medarbejdernes personnummer, ansættelsesforhold, arbejdstimer, aflønningsforhold, fraværstimer, fra- og til-datoer for fraværsperioderne samt årsagskoder (fx egen sygdom og barsel). 

 

DA’s statistikproduktion baserer sig på DA’s vedtægter, som indeholder regler om indberetningspligt for medlemsvirksomhederne. DA har tilladelse fra Datatilsynet til behandling af persondata med henblik på statistik.

 

DA’s statistikproduktion indgår i den nationale personstatistik via en samarbejdsaftale mellem DA og Danmarks Statistik. Denne samarbejdsaftale bygger blandt andet på et princip om, at en virksomhed ikke skal indberette løn- og fraværsoplysninger både til DA og til Danmarks Statistik. Virksomhederne er indberetningspligtige både i forhold til DA og til Danmarks Statistik, men aftalen indebærer, at virksomhederne kan indberette løn- og fraværsoplysningerne til DA. DA videregiver herefter oplysningerne til Danmarks Statistik. Hermed kan virksomhederne opfylde deres indberetningspligt overfor Danmarks Statistik gennem indberetning til DA. På den anden side stiller Danmarks Statistik en række grundoplysninger, som er nødvendige for DA’s lønstatistik, til rådighed for DA.

 

Endvidere har DA en aftale med SKAT om overførsel af data fra LetLøn. Aftalen indebærer, at DA’s medlemsvirksomheder, som er tilmeldt LetLøn, kan indberette oplysninger til LetLøn, som ellers skulle være indberettet til DA som led i statistikindberetningerne til DA. LetLøn videresender herefter data til DA.

 

Begge aftaler indebærer således, at DA’s medlemsvirksomheder undgår dobbelte indberetninger.  

 

DA har endvidere terminaladgang til indkomstregisteret, som også anvendes af DA i forbindelse med DA’s statistikproduktion. Gennem en adgang for DA til oplysningerne i indkomstregistret undgås i lighed med aftalen med Danmarks Statistik og aftalen om data fra LetLøn, at virksomhederne skal indberette de samme oplysninger til to steder. Data fra indkomstregistret anvendes til kvalitetssikring af DA’s egne statistikdata.

 

Det understreges, at det alene foreslås, at DA kan få udtræk af oplysninger fra SDPI-løsningen til brug for udarbejdelse af statistikker. Efter Persondatalovens § 10 kan oplysningerne herefter ikke anvendes af DA til andre formål. Dette fremgår i øvrigt også af Datatilsynets godkendelse af DA’s behandling af persondata med henblik på statistik.

 

Endvidere vil der alene kunne gives udtræk af oplysninger indberettet af DA’s medlemsvirksomheder. Tilsvarende gælder også i dag i forhold til DA´s terminaladgang til oplysningerne i indkomstregisteret.

 

Persondatalovens regler skal overholdes i forbindelse med DA’s behandling af oplysninger fra SDPI-løsningen. Dette indebærer blandt andet, at der alene kan gives udtræk af data, som er nødvendige og relevante for DA’s udarbejdelse af statistikker. Endvidere skal der træffes de fornødne tekniske og organisatoriske sikkerhedsforanstaltninger mod, at oplysninger hændeligt eller ulovligt tilintetgøres, fortabes eller forringes, samt mod, at de kommer til uvedkommendes kendskab, misbruges eller i øvrigt behandles i strid med loven. 

Â