ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN

 

 

Eksp.nr. 611181

 

28. januar 2009

Besvarelse af spørgsmål 28 ad L 102 og L 103 stillet af Erhvervsudvalget den 26. januar 2009 efter ønske fra Frank Aaen (EL).    

 

 

 

Spørgsmål:

Vil ministeren redegøre nærmere for det fremlagte skøn over, at loven ikke får økonomiske konsekvenser for det offentlige?

 

Svar:

Det lægges til grund for svaret, at der henvises til de økonomiske konsekvenser af L 103.

 

Af bemærkningerne til L 103 fremgår, at lovforslaget ikke skønnes at have væsentlige økonomiske og administrative konsekvenser for regionerne og kommunerne.

 

For så vidt angår de økonomiske konsekvenser for staten har jeg følgende at bemærke:

 

Det vurderes, at pengeinstitutternes brug af den statslige overgangsordning maksimalt vil svare til det samlede indlånsunderskud på ca. 600 mia. kr. Realkreditinstitutternes behov for garanti af den supplerende sikkerhedsstillelse afhænger af en række omstændigheder ved deres låntagning og prisudviklingen på ejendomsmarkedet. Det er ikke umiddelbart muligt at opgøre det potentielle behov nærmere.

 

Den samlede forventede garantiprovision ved et træk på overgangsordningen svarende til indlånsunderskuddets størrelse er 4,8 mia. kr. årligt. Dertil kommer præmieindtægter fra realkreditinstitutterne.

 

Statens risiko for tab kan, i lyset af den internationale finansielle krise og det økonomiske tilbageslag i realøkonomien, dog ikke opgøres med sikkerhed. Garantipræmien er fastsat således, at der er søgt taget højde for risikoen.

 

Det må samtidig indgå, at der med L 102 lægges op til, at staten indskyder kernekapital i institutterne, der samlet set vil bidrage til at sikre en mere velkonsolideret dansk pengeinstitut- og realkreditsektor.

 

ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTERIET

Slotsholmsgade 10-12

1216 København K

 

Tlf.           33 92 33 50

Fax          33 12 37 78

CVR-nr    10 09 24 85

[email protected]

www.oem.dk