J.nr. BLS-101-00875

 

Den 3. april 2009

 

 

 

 

 

 

 

 

Miljøministerens svar på spørgsmål nr. 17 til L 135 (stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg).

 

 

Spørgsmål      

Er det ministerens vurdering, at en vedtagelse af lovforslaget vil fremme kommunernes muligheder for at satse på kvalitet i planlægningen både i byen, på landet og i landskabet, som det ellers fremgik af Landsplansplanredegørelsen fra 2006 var nogle af målene for udviklingen af den fysiske planlægning?

 

Svar

Lovforslaget har bl.a. til formål at fjerne kommunernes adgang til at ekspropriere til byudvikling på grundlag af en kommuneplan. Baggrunden herfor har været at sikre, at private grundejere skal kunne se formålet med en ekspropriation og eventuelt selv realisere formålet.

 

Kommunernes råderum til at imødegå og udfordre samfundsudviklingen gennem krav til indholdet af den fysiske planlægning påvirkes ikke som sådan af lovforslagets vedtagelse. Som jeg har påpeget og underbygget i besvarelse af spørgsmål 16, ser jeg heller ingen modstrid mellem det fremsatte lovforslag og udmeldingerne i Landsplanredegørelsen fra 2006.

 

Det er herefter op til kommunerne at anvende de planlægningsmæssige muligheder med henblik på at udvikle kvaliteten af den fysiske planlægning.