Miljø- og Planlægningsudvalget 2008-09
L 152
Offentligt
675881_0001.png
675881_0002.png
J.nr. 706-00062Den 29. april 2009

Miljøministerens svar på spørgsmål nr. 14 (L 152) stillet af Folketingets

Miljø- og Planlægningsudvalg.

Spørgsmål 14

Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 28/4-09 fra affald danmark,jf. L 152- bilag 17.

Svar

Offentlig/privat samarbejdeEt af hovedelementerne i lovforslaget og den bagvedliggende politiskeaftale om en ny organisering af affaldssektoren er en liberalisering af detgenanvendelige erhvervsaffald. Den oprindelige aftale tog ikke særskiltstilling til, om de kommunale anlæg fortsat skulle kunne behandlegenanvendeligt erhvervsaffald, når kommunerne med lovforslaget ikkelængere har kapacitetsansvaret for dette affald.I forbindelse med de politiske forhandlinger om aftalen op til lovforslagetsfremsættelse blev det besluttet, at de eksisterende kommunalegenanvendelsesanlæg fortsat skal have mulighed for at genanvendeerhvervsaffald, i det omfang, der på de kommunale anlæg var kapacitethertil ved lovforslagets fremsættelse. Den nye lovgivning skal således ikkeindebære, at kommunerne vil blive afskåret fra at udnytte denne alleredeetablerede kapacitet.For alligevel at sikre konkurrencen mellem kommunale og privategenanvendelsesanlæg er der i lovforslaget bl.a. stillet krav om, at dekommunale anlæg, der fortsat vil behandle genanvendeligt erhvervsaffald,skal gøre det på markedsvilkår. Ejerne skal sikre en fuldstændigregnskabsmæssig adskillelse og være underlagt et opsøgende,gebyrfinansieret tilsyn. Se hertil også mit svar på udvalgets spørgsmål 2.Udgangspunktet i den politiske aftale er en højere grad afmarkedsudsættelse af det genanvendelige erhvervsaffald, dog således atdet ud fra en værdispildsbetragtning bliver muligt at udnytte eksisterendekapacitet til behandling af genanvendeligt erhvervsaffald på de kommunaleanlæg. I overensstemmelse hermed kan der ikke etableres ny kommunalkapacitet til genanvendelse af erhvervsaffald.
Miljøministeriet • Højbro Plads 4 • 1200 København KTlf. 72 54 60 00 • Fax 33 32 22 27 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mim.dk
Et forslag om offentligt/privat partnerskab for anlæg der genvendererhvervsaffald vil betyde en øget adgang for de kommunale anlæg til atagere på et område, hvor de ikke længere har et ansvar og en dertil knyttetopgave, og vil således ikke være i overensstemmelse med den ramme forde kommunale aktiviteter på dette område, som er fastlagt i den politiskeaftale.BenchmarkI forlængelse af besvarelsen af udvalgets spørgsmål 6 kan det oplyses, atden forventede metode til benchmark af forbrændings- og deponeringsan-læg har til formål at skabe et økonomisk overblik over alle anlæg, der for-brænder, medforbrænder og deponerer affald.Det fremgår af den politiske aftale om en ny organisering af affaldssektoren,at forligsparterne har ønsket at få en benchmark af forbrændings- og depo-neringsanlæg for at få et overblik over anlæggenes økonomiske og miljø-mæssige effektivitet på få, vigtige områder. Det fremgår desuden af lovfors-laget, at branchen gennemfører benchmarkingen efter de retningslinjer, derer fastlagt af Miljøstyrelsen i samarbejde med branchen. Miljøstyrelsen kon-trollerer benchmarkingen og offentliggør resultaterne årligt. Det er ikke in-tentionen at offentliggøre konkurrencefølsomme oplysninger og offentliggø-relsen skal ske efter dialog med branchen.Benchmarkmetoden er pt. under udarbejdelse sammen med branchen, ogder arbejdes med en model, hvor medforbrændingsanlæggene kun skalafgive få oplysninger i forhold til de anlæg, som er omfattet af hvile-i-sig-selvreguleringen. Det er nødvendigt at inddrage data om medforbrændingsan-læg for at opnå et tilstrækkeligt sammenligningsgrundlag. På denne mådeopnås et retvisende billede af de danske anlægs effektivitet fra det mindst tildet mest effektive anlæg.I benchmarkingen skal forbehandling ikke indgå, idet forbehandlingen ind-går i den pris, som affaldsproducenten betaler eller får, når han aflevereraffaldet til forbrænding.Det er således Miljøstyrelsens opfattelse, at det er muligt på et overordnetplan at sammenligne generelle økonomiske nøgletal for medforbrændings-anlæg og dedikerede forbrændingsanlæg uden at offentliggøre konkurren-cefølsomme oplysninger.
Anne-Marie Rasmussen 29. april 2009
2