Skatteudvalget 2008-09
L 202
Offentligt
J.nr. 2009-511-0038Dato: 13. maj 2009
TilFolketinget - Skatteudvalget
L 202 - Forslag til Lov om ændring af aktieavancebeskatningsloven ogforskellige andre love (Harmonisering af selskabers aktie- og udbyttebe-skatning m.v.).Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 23 af 7. maj 2009. Spørgsmålet er stilletefter ønske af Jesper Petersen (SF).
Kristian Jensen/ Lise Bo Nielsen
Spørgsmål 23:
Ministeren anmodes om at redegøre for, hvordan overgangsreglerne i lovforslagets § 22,stk. 16, når overgangsreglen kun gælder, de aktiver eller gæld, der er stiftet inden udløbet afindkomståret 2009, når der føres en løbende konto for de enkelte debitorer og gældsposter ifremmed valuta, eller debitor og kreditorbogholderiet føres i fremmed mønt.
Svar:
Selskaber skal medregne gevinst og tab på fordringer og gæld ved indkomstopgørelsen.Dette gælder også fordringer og gæld i fremmed valuta. Under de gældende regler er ud-gangspunktet, at gevinst og tab, herunder valutakursgevinster og -tab, opgøres efter realisa-tionsprincippet. For så vidt angår ikke-børsnoterede fordringer og gæld er der i dag adgangtil at anvende lagerprincippet udelukkede for valutakursændringerne. Gevinst og tab på sel-ve fordringen eller gælden opgøres uanset valg af lagerprincippet på valutakursændringernefortsat efter realisationsprincippet. En anden mulighed er generelt at overgå til lagerprin-cippet for alle selskabets fordringer og gæld.Med lovforslaget indføres obligatorisk anvendelse af lagerprincippet for selskabers opgø-relse af gevinst og tab på fordringer. Dette gælder både noterede og unoterede fordringer ogbåde gevinst og tab på fordringen som sådan og gevinst og tab på valutakursændringer.For så vidt angår gæld, er det mest relevant at fokusere på unoteret gæld. Når der ikke erforeslået obligatorisk anvendelse af lagerprincippet her, er begrundelsen, at sådan gæld kanvære vanskelig at værdiansætte. Som en slags konsekvens heraf er samtidig foreslået enophævelse af den isolerede adgang til at vælge lagerprincippet på valutakursændringer ved-rørende unoteret gæld. Betragtningen har været, at sådanne adskilte opgørelser, hvor der iforhold til samme gæld både anvendes realisations- og lagerprincippet, ikke hænger sam-men. Det vil reelt kun kunne fungere, hvis gælden sættes til kurs 100 gennem hele forløbet.Dette kan også være det korrekte i de fleste situationer, men ikke nødvendigvis i alle.Det må erkendes, at det på baggrund af disse betragtninger ikke er hensigtsmæssigt at fast-holde de selskaber, der har valgt lagerprincippet for valutakursændringer på ikke-børsnoteret gæld, på deres valg for gæld stiftet inden udløbet af indkomståret 2009. Udover at de uheldige adskilte opgørelser fortsættes for gæld stiftet inden udløbet af ind-komståret 2009, så vil selskaberne med administrativt besvær til følge også skulle opdelederes gæld i fremmed valuta i gæld, hvor der er adskilte opgørelser og gæld, hvor der ude-lukkende anvendes realisationsprincippet.Jeg agter derfor at fremsætte et ændringsforslag, således at lovforslagets § 22, stk. 16 ud-bygges med en regel om, at selskaberne i forbindelse med selvangivelsen for indkomståret2010 kan vælge i stedet at anvende realisationsprincippet for valutakursændringer på ikke-børsnoteret gæld, der er stiftet inden udløbet af indkomståret 2009.
Side 2