Skatteudvalget 2008-09
L 202
Offentligt
685657_0001.png
685657_0002.png
J.nr. 2009-511-0038Dato: 15. maj 2009
TilFolketinget - Skatteudvalget
L 202 - Forslag til Lov omændring af aktieavancebeskatningsloven og for-skellige andre love. (Harmonisering af selskabers aktie- og udbyttebeskatningm.v.).Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 30 af 11. maj 2009. Spørgsmålet er stil-let efter ønske af Jesper Petersen (SF).
Kristian Jensen/ Lise Bo Nielsen

Spørgsmål 30:

Ministeren anmodes om at begrunde, hvorfor betingelsen om balanceproportionalitet i fusions-skattelovens § 15 a, stk. 2, 3. pkt., opretholdes for spaltning uden tilladelse fra SKAT, når derindføjes 3 års ejertidskravet i lovforslagets § 8, nr. 7.

Svar:

Det er efter de gældende regler en betingelse for skattefri spaltning uden tilladelse, at forholdetmellem de aktiver og forpligtelser, der ved spaltningen overføres til det modtagende selskab,svarer til forholdet mellem aktiver og forpligtelser i det indskydende selskab, jf. fusionsskatte-lovens § 15 a, stk. 2, 3. pkt.Bestemmelsen forhindrer for det første, at reglerne om skattefri spaltning uden tilladelse an-vendes til at omgå beskatningen ved et selskabs afståelse af skatterelevante aktiver. Uden be-stemmelsen ville denne beskatning kunne omgås ved, at de pågældende aktiver - sammen meden uforholdsmæssig stor andel af det indskydende selskabs forpligtelser - udspaltes til et mod-tagende selskab, hvis aktier dermed vil få en reduceret værdi. Hvis aktierne i det modtagendeselskab derefter sælges, vil den skattepligtige avance dermed være reduceret og det udspaltedeaktiv være afstået uden beskatning.Bestemmelsen forhindrer for det andet, at det indskydende selskab via en skattefri spaltninguden tilladelse tømmes for værdier, ved at selskabet efterlades med forpligtelser, der overstigerdet hidtidige forhold mellem aktiver og forpligtelser, hvorved en skattepligtig avance ved et ef-terfølgende salg vil være reduceret.Betingelsen om forholdsmæssig overførsel af aktiver og forpligtelser videreføres ved siden afde foreslåede nye regler om skattefri spaltning uden tilladelse.Det er således vurderet, at bestemmelsen – uagtet det foreslåede holdingkrav i fusionsskattelo-vens § 15 a, stk. 1, 5. pkt. – også fremover vil være nødvendig for at forhindre, at spaltnings-reglerne anvendes med henblik på at omgå avancebeskatningen.I tilfælde, hvor aktionæren eller aktionærerne i det indskydende selskab er fysiske personer,følger dette allerede af, at holdingkravet ikke finder anvendelse, idet kravet alene omfatter akti-onærer, der er selskaber m.v.Betingelsen om forholdsmæssig overførsel af aktiver og forpligtelser vil imidlertid også værenødvendig i tilfælde, hvor holdingkravet finder anvendelse, herunder hvor det indskydende sel-skab alene ejes af en aktionær, der er et selskab. I disse tilfælde supplerer de to krav hinanden.Uden betingelsen om forholdsmæssig overførsel af aktiver og forpligtelser ville værdierne i etselskab ved en skattefri spaltning uden tilladelse kunne samles i enten det indskydende eller idet eller de modtagende selskaber. Det findes ikke hensigtsmæssigt, at dette skal kunne ske ef-ter de objektiverede regler og dermed uden anmodning om tilladelse fra SKAT.
Side 2