Skatteudvalget 2008-09
L 202
Offentligt
684103_0001.png
684103_0002.png
J.nr. 2009-511-0038Dato: 13. maj 2009
TilFolketinget - Skatteudvalget
L 202 - Forslag til Lov om ændring af aktieavancebeskatningsloven ogforskellige andre love (Harmonisering af selskabers aktie- og udbyttebe-skatning m.v.).Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 32 af 11. maj 2009. Spørgsmålet er stil-let efter ønske af Jesper Petersen (SF).
Kristian Jensen/ Lise Bo Nielsen

Spørgsmål 32:

Ministeren anmodes om nærmere at belyse konsekvenserne af den foreslåede bestemmelsei ABL § 33 A, stk. 3, i lovforslagets § 1, nr. 45. Herunder bedes oplyst, hvornår der skerskattemæssig statusskift ved skattefri fusion: på fusionsdagen eller den dag fusionen vedta-ges.Eksempel: Selskaberne A og B har kalenderåret som regnskabsår og vedtager den 10. 4.2011 at foretage en skattefri fusion pr. 1.1.2011 med A som det fortsættende selskab. Deejer henholdsvis 6 pct. og 7 pct. af aktiekapitalen i det unoterede selskab Bioinvest A/S oghar begge hidtil brugt realisationsprincippet for unoterede porteføljeaktier. Aktierne bliverved fusionen datterselskabsaktier, da posten nu er 13 pct. af aktiekapitalen i Bioinvest A/S.Skal der efter den foreslåede § 33 A ske opgørelse af avancen på aktierne i Bioinvest A/Spå grundlag af værdien 1.1.2011 eller 10.4.2011, og skal de konstaterede avancer medreg-ner i indkomståret 2010 eller 2011 for selskaberne A og B.

Svar:

ABL § 33 A regulerer de situationer, hvor et selskab går fra at være porteføljeaktionær til atvære datterselskabs- eller koncernselskabsaktionær eller omvendt. Overskrides tærsklen en-ten den ene eller den anden vej, anses alle de aktier, der som følge af overskridelsen skifterstatus, for at være solgt og købt igen. Ved statusskift fra porteføljeaktier til datterselskabs-eller koncernselskabsaktier anses de hidtidige porteføljeaktier for afstået til handelsværdienpå tidspunktet for skift af skattemæssige status. Der skal foretages en avanceopgørelse oggevinst og tab beskattes efter reglen i ABL § 9. De pågældende aktier får samtidig tillagt enny anskaffelsessum i form af den samme handelsværdi, som udgjorde afståelsessummenved avanceopgørelsen. Ved statusskift fra datterselskabs- eller koncernselskabsaktier tilporteføljeaktier anses de hidtidige datterselskabs- eller koncernselskabsaktier for afståetskattefrit og de pågældende aktier får samtidig tillagt en ny anskaffelsessum i form af han-delsværdien på tidspunktet for skift af skattemæssige status.Typisk vil skift i status skattemæssig status blive udløst af tilkøb eller frasalg af aktier i detpågældende selskab. Det kan være ved almindelig handel eller ved en skattepligtig om-strukturering. Skift i skattemæssig status kan imidlertid også ske i forbindelse med skatte-frie omstruktureringer. Disse er kendetegnet ved, at der sker succession i anskaffelsessum-mer og anskaffelsestidspunkter, jf. fusionsskattelovens § 8 – der sker i skattemæssig hen-seende ingen salg eller køb. Det er derfor nødvendigt med en udtrykkelig regulering i for-hold til de skattefrie omstruktureringer, hvis skift af skattemæssig status i forbindelse her-med skal anses for salg og genkøb med deraf følgende mulighed for en avancebeskatning.Og uden en sådan regulering vil man via en skattefri omstrukturering kunne få porteføljeak-tier omdannet til datterselskabs- eller koncernselskabsaktier uden beskatning.ABL § 33 A, stk. 3 indeholder den nødvendige regulering i forhold til skattefrie omstruktu-ringer. Konsekvenserne af bestemmelsen er som beskrevet oven for. Tidspunktet for skiftaf skattemæssig status og dermed det tidspunkt, hvor handelsværdien skal fastlægges, er dettidspunkt, hvor den skattefrie omstrukturering er vedtaget. Er der tale om en skattefri fusioner det den dag, hvor fusionen vedtages.I eksemplet vil der skulle ske en avanceopgørelse i forhold til aktierne i Bioinvest A/S pågrundlag af værdien den 10.4.2011. Da selskaberne har brugt realisationsprincippet og akti-erne anses for afstået pr. den 10.4.2011, vil de konstaterede avancer skulle medregnes vedindkomstopgørelsen for indkomståret 2011. Avancer på de aktier, der før fusionen var ejetaf selskab B, skal medregnes hos det modtagende selskab (selskab A) på samme måde somavancer fra andre afståelser, som selskab B måtte have foretaget i mellemperioden.Side 2