Skatteudvalget 2008-09
L 207
Offentligt
687393_0001.png
687393_0002.png
J.nr. 2009-231-0022Dato: 18. maj 2009
TilFolketinget - Skatteudvalget
L 207 - Forslag til Lov om ændring af lov om afgift af elektricitet og forskel-lige andre love (Forhøjelse af energiafgifterne, afgift på erhvervenes energi-forbrug, afgiftsmæssig ligestilling af central og decentral kraftvarme, afgift påsmøreolie mv. og forhøjelse af affaldsafgiften).
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 42 af 14. maj 2009.
Kristian Jensen/LeneSkov Henningsen

Spørgsmål:

Ministeren bedes oplyse, om fritagelsen for stigende energiafgifter for mineralogiske og metal-lurgiske processer m.v. betyder, at virksomheden SKAMOL, der bl.a. producerer isoleringsma-teriale, vil være omfattet af fritagelsesbestemmelserne?

Svar:

Ifølge lovforslag L 207 er afgiftsfritagelsen for brændsler og elektricitet til mineralogiske pro-cesser betinget af, at brændslet eller elektriciteten anvendes til opvarmning i en mineralogiskproces. Opvarmningen skal foregå i et anlæg (f.eks. en ovn), og de anvendte materialer skalgennem opvarmningen i anlægget forandre kemisk eller indre fysisk struktur.Andet energiforbrug, herunder energiforbrug vedrørende hjælpeprocesser, vil ikke være omfat-tet af fritagelsen. Eksempelvis omfattes ikke elektricitet til drift af ventilatorer, pumper, trans-portbånd, roterovne eller elektricitet til knusning og formaling af materialer eller til tørring afmaterialer inden brænding.Afgiftsfritagelsen er endvidere betinget af, at den mineralogiske proces er nævnt i bilaget tilCO2-afgiftsloven (proceslisten). F.eks. følgende processer på proceslisten er relevante i denforbindelse:Fremstilling af slaggeuld, stenuld og lignende mineralsk uld, ekspanderet vermiculit, ekspande-ret ler, skumslagger og lignende ekspanderede mineralske stoffer, blandinger og varer af var-meisolerende, lydisolerende eller lydabsorberende mineralske stoffer henhørende under positi-on 6806 i EU's kombinerede nomenklatur, jf. nr. 11 på proceslisten.Opvarmning af kalk, kridt, kridtsten, marmor og andre calciumcarbonatprodukter, flint, gips,moler, bentonit og andre lerarter, ferrosulfat, kobbersulfat og calciumoxid, jf. nr. 13 på proces-listen.Skatteministeriet har fået oplyst, at Skamol A/S har processer vedrørende fremstilling af kalci-umsilikat og vermikulit, som omfattes af ovennævnte nr. 11 på proceslisten, og processer ved-rørende moler, som omfattes af ovennævnte nr. 13 på proceslisten.Herefter er selskabets energiforbrug til disse processer omfattet af afgiftsfritagelsen for minera-logiske processer i det omfang, at energien anvendes til opvarmning af materialerne i en ovneller en anden type anlæg.Det er en generel forudsætning for fritagelse, at reglerne om energimålinger og regnskab m.v.er fulgt.
Side 2