Boligudvalget 2008-09
L 208
Offentligt
Folketingets Boligudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 13. maj 2009
AOU/ J.nr. 2009-3685
Under henvisning til Folketingets Boligudvalgs brev af 4. maj 2009 føl-ger hermed indenrigs- og socialministerens endelige svar på spørgs-mål nr. 47 ad forslag til lov om ændring af lov om almene boliger m.v.,lov om leje af almene boliger, lov om friplejeboliger, lov om ejerlejlig-heder og lov om indkomstbeskatning af aktieselskaber m.v. (selskabs-skatteloven) (Styring og finansiering af den almene boligsektor)(L 208).
Spørgsmål nr. 47:Vil ministeren redegøre for det fremtidige behov for alment boligbyggeri set ilyset af 1) at Danmarks Statistik siden ministeriets sidste analyse har revide-ret sin befolkningsprognose og 2) set i forhold til det boligbehov, der afledesaf den midlertidigt importerede arbejdskraft fra udlandet. Hvor meget påvir-ker de to forhold hver især ændringerne i boligbehovet?
Svar:I rapporten ”Den almene boligsektors fremtid” er prognosen for det fremtidi-ge behov for alment byggeri baseret på Danmarks Statistisk befolknings-prognose fra 2005. Ifølge 2008-prognosen fra Danmarks Statistik, vil der i2040 være omkring 240.000 flere personer over 18 år sammenlignet med2005-prognosen. Dette trækker alt andet lige i retning af et større behov foralment byggeri.Som det er anført i rapporten, er analysen af det fremtidige behov for almentbyggeri enprognosesom bygger på en lang række forudsætninger. Nogle afdisse forudsætninger er forbundet med stor usikkerhed, herunder ikkemindst befolkningens størrelse og helbredstilstand.Af andre faktorer med stor betydning for det fremtidige behov for almeneboliger er blandt andet, hvor mange personer som fremover bor i parforhold,i hvilken alder unge flytter hjemmefra og hvor stort et erstatningsbyggeri, der
2
er behov for. Også den generelle indkomstudvikling og udviklingen på bo-ligmarkedets øvrige sektorer har betydning herfor. Når det gælder behovetfor ældre- og plejeboliger afhænger det fremtidige behov ikke mindst af,hvordan de ældres helbredstilstand udvikler sig, og om de ældre fremover ihøjere grad end i dag vil blive i eget hjem.Usikkerheden omkring de mange faktorer, der tilsammen bestemmer detfremtidige boligbehov gør, at analysen alene kan give et pejlemærke forbehovet på langt sigt.Med hensyn til en midlertidig arbejdskraftstyrke fra udlandet, påvirker dennenæppe det fremtidige behov for alment byggeri, idet arbejdskraften netop ermidlertidig.
Karen Ellemann/ Lise Nielsen