Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg

Christiansborg

1240 København K

 

 

Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 16. december 2008 stillet følgende spørgsmål nr. 28 (L 36), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Udvalgsformand Knud Kristensen.

 

 

Spørgsmål nr. 28:

”Ministeren bedes kommentere den fortolkning af Laval-afgørelsen, som fremgår af den svenske Laval-udredning, jf. s. 25 i sammenfatningen i den svenske betænkning om Laval-afgørelsen, hvor det ifølge EU-retten ikke er muligt at konflikte for en overenskomst, hvis den udenlandske arbejdsgiver i forvejen har en overenskomst eller lignende vilkår. Ministeren bedes i forlængelse heraf oplyse, om det så også kan forstås således, at man heller ikke må konflikte for at få en overenskomst med en dansk arbejdsgiver, der har en anden overenskomst (jf. f.eks. sagen om Nørrebro Bryghus)?”

 

 

Endeligt svar:

Jeg mener ikke, at det vil være rigtigt af mig at komme med kommentarer til den svenske udredning, herunder den svenske udreders udlægning af EU-retten. Jeg kan oplyse, at der i Danmark godt vil kunne iværksættes kollektive kampskridt over for såvel en udenlandsk tjenesteyder som en dansk arbejdsgiver, der i forvejen måtte være omfattet af en kollektiv overenskomst, i overensstemmelse med, hvad der hele tiden har været gældende efter dansk kollektiv arbejdsret.

 

 

Venlig hilsen

 

 

 

 

Claus Hjort Frederiksen