Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg

Christiansborg

1240 København K

 

 

Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 11. november 2008 stillet følgende spørgsmål nr. 6 (L 36), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Line Barfod (EL).

 

 

Spørgsmål nr. 6:

”Ministeren bedes oplyse, om lovforslaget betyder, at der kan stilles krav til udenlandske tjenesteydere om at indgå en overenskomst, der indeholder mere favorable vilkår med hensyn til løn, arbejdstid, ferie og barsel m.m. end beskrevet i udstationeringsdirektivet og i dansk lovgivning?”

 

 

Endeligt svar:

Lovforslaget betyder, at der kan anvendes kollektive kampskridt overfor udenlandske tjenesteydere til støtte for et krav om indgåelse af en kollektiv overenskomst, hvorefter der skal betales en løn svarende til, hvad danske arbejdsgivere er forpligtet til at betale for udførelsen af tilsvarende arbejde. Der kan således ikke anvendes kollektive kampskridt til støtte for et krav om indgåelse af en kollektiv overenskomst, der indeholder mere favorable vilkår med hensyn til fx ferie end lovgivningens. Men der kan anvendes kollektive kampskridt til støtte for et lønkrav, der tager højde herfor, når udenlandske tjenesteydere ikke stilles ringere end danske arbejdsgivere på det samme ansættelsesområde.

 

 

Venlig hilsen

 

 

 

 

Claus Hjort Frederiksen