Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg

Christiansborg

1240 København K

 

 

Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 27. november 2008 stillet følgende spørgsmål nr. 4 (L 48), som hermed besvares.

 

 

Spørgsmål nr. 4:

”Ministeren bedes oplyse, hvilken praktisk betydning forslaget får for private, hvis man f.eks. selv ønsker at bygge et hus - altså selv bygger med hjælp fra henholdsvis elektriker, vvs´er og murer?”

 

 

Endeligt svar:

Jeg har indhentet en udtalelse fra Arbejdstilsynet, som oplyser følgende:

 

”Hvis det er nødvendigt for den private bygherre at beskæftige to eller flere håndværkere på byggepladsen udløses bygherreansvaret.

 

Normalt vil den privates medvirken ved byggeriet ikke udløse et bygherreansvar, medmindre det giver anledning til koordinering i forhold til håndværkernes arbejde. Bygherren kan fx godt udføre ”finishopgaver” eller rengøring, når håndværkerne har afsluttet deres arbejde for dagen, uden at det udløser et bygherreansvar.

 

Den mindre private bygherre, der fx skal have sat et køkken op, kan selv koordinere mellem de forskellige håndværkere, hvis bygherren selv har de kvalifikationer, der skal til. Men han kan fx også vælge at bede en af håndværkerne om at gøre det.

 

Den koordinering, der typisk skal foretages ved mindre byggearbejde i private hjem, vil primært bestå i at sikre sig, at der er taget hensyn til arbejdsmiljøet i plan-lægningen af, hvornår de forskellige håndværkere skal arbejde i forhold til hinan-den. Da det er en planlægning, der allerede sker i dag, forventes forslaget ikke at få nævneværdig praktisk betydning for små private byggeprojekter/husejere.

 

Derfor vil bygherreansvaret ved små private byggeprojekter typisk være meget begrænset. Det fremsatte lovforslag forventes således ikke at få nævneværdig praktisk betydning for små private byggeprojekter/hus­ejere.”

 

 

 

 

 

 

Jeg skal henholde mig til Arbejdstilsynets udtalelse.

 

 

Venlig hilsen

 

 

 

 

Claus Hjort Frederiksen