Departementet

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 9300

Fax. 3393 2518

E-mail [email protected]

 

LHN/ J.nr. 2008-4821

Folketingets Socialudvalg

 

 

 

 

 

Dato: 28. november 2008

 

 

 

Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 21. november 2008 følger hermed velfærdsministerens endelige svar på spørgsmål nr. 4 ad L 57 om forslag til ændring af lov om børnetilskud og forskudsvis udbetaling af børnebidrag (Ændring af modtagergruppen for særligt børnetilskud).

 

­

 

 

Spørgsmål nr. 4:

 

”Vil ministeren redegøre for, hvilke formål lov om børnetilskud har efter ministerens mening?”

 

 

Svar:

 

Formålet med lov om børnetilskud og forskudsvis udbetaling af børnebidrag er at yde økonomisk hjælp til forsørgelse i en række nærmere definerede tilfælde.

 

Ordinært børnetilskud ydes til et barn under 18 år, når det forsørges af en enlig forælder, eller begge forældre er pensionister.

 

Børnetilskuddet udgør et supplement til et barns forsørgelse, da det er dyrere at være eneforsørger.

 

Det er en betingelse, at forsørgeren er reelt enlig, eller der er tale om pensionister.

 

Reglerne om børnetilskud skal ses i sammenhæng med reglerne i lov om børns forsørgelse, hvorefter statsforvaltningen kan pålægge en forsørgelsespligtig forælder at betale bidrag til barnets underhold, hvis forælderen ikke opfylder sin forsørgelsespligt over for barnet.

 

Normalbidraget er det børnebidrag, som en bidragspligtig forælder kan pålægges at betale til barnets forsørgelse, hvis begge forældrene er ubemidlede. Normalbidraget udgør maksimum for det beløb, som det offentlige forskudsvis kan udbetale, hvis den bidragspligtige ikke betaler på forfaldsdagen.

 

I de situationer, hvor der ikke er en bidragspligtig forælder som følge af en udefra kommende begivenhed - når den ene af barnets forældre er død, eller faderskabet ikke kan fastslås, udbetales særligt børnetilskud som en økonomisk kompensation.

 

Der særlige børnetilskud og normalbidraget består af ensartede beløb.

 

Det ydes ikke særligt børnetilskud, når barnets ene forælder har påtaget sig den fulde forsørgelse af barnet ved adoption. Der er kun ret til særligt børnetilskud, hvis adoption sker efter at forældremyndighedens indehaver er død, og der består en tilknytning mellem barnet om adoptanten.

 

Herudover indeholder børnetilskudsloven en række tilskud, som udbetales i særlige situationer, fx tilskud til pensionister.

 

 

 

 

Karen Jespersen

 

/ Bent Nielsen