Folketingets Energipolitiske Udvalg

Christiansborg

1240 København K

Dato             16. december 2008

J nr.              

Energipolitisk Udvalg har i brev af 28. november 2008 stillet mig følgende spørgsmål nr. 1 til L 70, som jeg hermed skal besvare.

 

Spørgsmål 2:

”Vil der blive forskel på anerkendelse af erhvervsmæssige kvalifikationer erhvervet i udlandet for arbejde på land efter arbejdsmiljøloven og for arbejde på offshoreanlæg efter offshoresikkerhedsloven?”

 

Svar:

Med ændringen af offshoresikkerhedsloven får klima- og energiministeren samme bemyndigelser til at udstede regler om anerkendelse af erhvervsmæssige kvalifikationer ved arbejde på offshoreanlæg, som beskæftigelsesministeren har fået på land ved en ændring af arbejdsmiljøloven. Baggrunden er, at arbejdsmiljøloven ikke gælder for offshoreanlæg m.v., som i stedet er omfattet af offshoresikkerhedsloven.

 

Arbejdstilsynet har fastsat regler med hjemmel i bemyndigelsesbestemmelserne i arbejdsmiljøloven. Det er hensigten på offshoreområdet at udstede en ny bekendtgørelse om anerkendelse af erhvervsmæssige kvalifikationer erhvervet i udlandet med hjemmel i de bemyndigelsesbestemmelser, der foreslås  i lovforslaget.

 

I hvilket omfang, der vil blive helt samme krav til anerkendelse af erhvervsmæssige kvalifikationer erhvervet i udlandet i forbindelse med arbejde på offshoreanlæg som på land, vil blive drøftet med parterne i Offshoresikkerhedsrådet med udgangspunkt i de særlige forhold på offshoreanlæg. Således gør kravet offshore om ledelsessystemer det relevant at vurdere, hvilken rolle erhvervsvirksomhedernes egenkontrol af de individuelle kvalifikationer kan spille.

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Connie Hedegaard