Minister for Ligestilling

Velfærdsministeriet

Ligestillingsafdelingen

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 7226 9780

Fax. 7226 9780

E-mail [email protected]

 

GFS/ J.nr. 2009-1130

Folketingets Politisk-Økonomiske udvalg

 

 

 

 

 

 

Dato: 23. februar 2009

 

 

 

 

Under henvisning til Folketingets Politisk-Økonomiske udvalgs brev af 6. februar 2009 følger hermed minister for ligestillings svar på spørgsmål nr. 1 (ad L 93), stillet af Pernille Vigsø Bagge (SF).

 

­

 

Spørgsmål nr. 1:

 

”På baggrund af udtalelserne i en række høringssvar til lovforslaget bedes ministeren definere de "særlige grunde", som er nævnt i ligestillingslovens § 9, stk. 2, § 10, stk. 2, og § 12, stk. 2, og som kan medføre, at kravet om indstilling af lige mange mænd og kvinder fraviges?”

 

 

Svar:

 

Særlige grunde efter ligestillingslovens § 9, stk. 2, § 10, stk. 2 og § 12, stk. 2 kan tænkes i tilfælde, hvor krav om særlig fagkundskab efter en konkret vurdering udelukker en ligelig kønssammensætning. Der kan endvidere være myndigheder eller organisationer, som ikke har mulighed for at lade sig repræsentere med en kvinde og en mand, for eksempel fordi det ene køn kun i ringe omfang er repræsenteret eller valgt ind i kompetente organer. Særlige grunde kan tillige foreligge, hvis organisationen ikke har mulighed for at foreslå eller udpege både en kvinde og en mand med de for udvalgsarbejdets fornødne kvalifikationer og/eller sagkundskaber.

 

Der lægges med lovforslaget op til, at myndigheder og organisationer tager stilling til, hvilke kompetencer der reelt kræves for at sidde i udvalget. Myndigheder og organisationer får hermed ansvaret for at gennemtænke deres mulighed for at indstille både en mand og en kvinde på et individuelt og organisatorisk plan.

 

Jeg mener, at forarbejderne, sammen med en fyldestgørende vejledning med gode eksempler og præcis information til myndigheder og organisationer, danner en god ramme for en vurdering af, om der foreligger en særlig grund til fravigelse af hovedreglen om en ligelig sammensætning af offentlige udvalg, kommissioner og lignende.

 

 

 

 

 

Karen Jespersen

 

 

/  Iben Rostock-Jensen