STATSMINISTERIET

                                                                                                        Dato:  17. februar 2009

 

 

Statsminister Anders Fogh Rasmussens svar på spørgsmål nr. S 1244 stillet af Per Clausen (EL).

 

 

 

Spørgsmål:

»Mener statsministeren, at det er i overensstemmelse med god forvaltnings­skik, at statsministerens pressechef løbende sletter de sms'er, han sender, eller er statsministeren enig med den lange række af eksperter i forvaltnings­ret, som mener, at sms'er bør være omfattet af samme forvaltningsregler, som gælder for breve, notater og e-mails?«

 

 

Svar:

I overensstemmelse med min besvarelse af den 26. februar 2007 på spørgsmål nr. S 2592 stillet af Holger K. Nielsen (SF) kan jeg oplyse, at spørgsmålet om, hvorvidt der består en forpligtelse for en myndighed til at sikre, at f.eks. afsendte sms-beskeder udskrives eller på anden måde bevares, formelt afhænger af de principper, som følger af god forvaltningsskik om sagsdannelse i den offentlige forvaltning, samt af reglerne inden for arkivområdet om kassation mv.

 

Statsministeriet er ikke bekendt med, at der i administrativ praksis eller i rets- eller ombudsmandspraksis er taget nærmere stilling til disse princippers og reglers anvendelse på formløse sms-beskeder som den foreliggende, og det er næppe den almindelige ordning i centraladministrationen, at der tages særlige skridt med henblik på at sikre, at sådanne beskeder bevares. Det er i øvrigt ikke Statsministeriets opfattelse, at sms-beskeder i nævneværdigt omfang anvendes som led i den almindelige sagsbehandling i centraladministrationen.

 

Det vil naturligvis under alle omstændigheder stå modtagere af sms-beskeder frit for at bevare dem under den ene eller anden form.

 

Der kan i øvrigt peges på, at Offentlighedskommissionen – der skal komme med forslag til en samlet revision af offentlighedsloven – bl.a. har til opgave at overveje, om den teknologiske udvikling nødvendiggør ændringer i offentlighedsloven, og kommissionen vil i den forbindelse naturligt kunne tage stilling til, om brug af sms-beskeder giver anledning til særlige spørgsmål i forhold til offentlighedsloven.