Retsudvalget 2008-09
S 2453
Offentligt
703443_0001.png
703443_0002.png
703443_0003.png
FolketingetLovsekretariatetChristiansborg1218 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
26. juni 2009Statsretskontoret2009-790-0613HVE40154
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. S 2453, som medlem af Fol-ketinget René Skau Björnsson (S) har stillet til justitsministeren den 22.juni 2009.
Brian Mikkelsen/Jens-Christian Bülow
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. S 2453 fra medlem af Folketinget René Skau Björns-

son (S):

”Vil ministeren kommentere artiklerne »Forvaltning afviserpædagogs kritik«, og »Ét eksempel kan skræmme mange« fraJP-Århus den 19. juni 2009, herunder om ministeren mener,at der behov for nye initiativer til at støtte offentligt ansattesytringsfrihed?”

Svar:

I artiklerne fra JP-Århus omtales en sag fra Århus Kommune om offent-ligt ansattes ytringsfrihed.Justitsministeriet finder af principielle grunde ikke at burde udtale sig omden konkrete sag.Ministeriet kan dog mere generelt oplyse, at spørgsmålet om et eventueltbehov for yderligere initiativer til at støtte offentlige ansattes ytringsfri-hed har været genstand for drøftelse i Folketinget flere gange og senest iforbindelse med behandlingen af forslag til folketingsbeslutning om op-rettelse af et nævn til sikring af offentligt ansattes ytringsfrihed (B 59,folketingsåret 2007-08, 2. samling). Regeringen kunne ikke tilslutte sigforslaget.Spørgsmålet om offentligt ansattes ytringsfrihed er tidligere blevet ind-gående undersøgt af det udvalg om offentligt ansattes ytringsfrihed ogmeddeleret, som regeringen nedsatte i 2004. Udvalgets betænkning fraapril 2006 indeholdt en anbefaling af, at der blev udarbejdet en vejled-ning om offentligt ansattes ytringsfrihed, hvilket regeringen fulgte gen-nem udsendelse af en vejledning i september 2006 til statslige, regionaleog kommunale arbejdspladser.Herudover har Finansministeriet i juni 2007 udsendt en vejledning omgod adfærd, der er udarbejdet i samarbejde med bl.a. KommunernesLandsforening og Danske Regioner. I vejledningen, der indeholder enbeskrivelse af grundlæggende værdier og principper for offentlig forvalt-ning, er spørgsmålet om offentligt ansattes ytringsfrihed også behandlet.I forbindelse med Folketingets behandling af B 59 anmodede Retsudval-get ved spørgsmål nr. 1 af 15. april 2008 om at modtage eventuelle erfa-ringer i relation til vejledningen fra 2006. Justitsministeriet indhentede til2
brug for besvarelsen af spørgsmålet en udtalelse fra Personalestyrelsen,Danske Regioner og Kommunernes Landsforening. Udtalelserne viste, atder i forlængelse af udsendelsen af vejledningen var iværksat en rækkeaktiviteter med henblik på at informere om offentligt ansattes ytringsfri-hed. Personalestyrelsen vurderede endvidere, at der generelt var et godtkendskab til rammerne for offentligt ansattes ytringsfrihed på de statsligearbejdspladser. Kopi af Justitsministeriets besvarelse af det pågældendespørgsmål vedlægges i kopi.Det er efter regeringens opfattelse vigtigt, at offentligt ansatte bidrager tilden offentlige debat. Det skyldes bl.a., at de offentligt ansatte – i kraft afden specialviden, som de besidder inden for deres forskellige fagområder– i en række tilfælde vil kunne medvirke til at nuancere og kvalificereden offentlige debat. Offentligt ansatte vil bl.a. kunne bidrage med op-lysninger om, hvilke praktiske konsekvenser politiske beslutninger harhaft på et område. Offentligt ansattes deltagelse i den offentlige debat ersåledes ikke blot af betydning for den enkelte ansatte, men er i mindstlige så høj grad til gavn for samfundet som sådan.Med de nævnte vejledninger er der efter min opfattelse skabt klarhed omreglerne om offentligt ansattes ytringsfrihed, og jeg mener derfor ikke, atder er behov for yderligere overordnede initiativer til at støtte offentligtansattes ytringsfrihed.
3