Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2008-09
S 2501
Offentligt
Dato:Kontor:
3. juli 2009Visum, Udsendelserog Humanitære Sager
J.nr.:Sagsbeh.:Fil-navn:
09/02389KSKS 2501 besvarelse
Besvarelse af spørgsmål nr. S 2501 stillet af folketingsmedlem Johanne Schmidt-
Nielsen (EL) til ministeren for flygtninge, indvandrere og integration den 29. juni 2009.
Spørgsmål:
”Vil ministeren i forlængelse af besvarelse af spørgsmål nr. S 2440 og S 2441 følge anbefa-lingen om, at regeringen skal sikre børn ret til at blive hørt i alle udlændingesager, der vedrø-rer dem, og sikre at barnets selvstændige asylmotiver altid inddrages, og vil regeringen sik-re, at forældrene og barnet i en asylsag modtager en motiveret afgørelse, der vægter bar-nets perspektiv, hvilket adskillige børnefaglige NGO’er anbefaler i ”Supplerende NGO-rapport – til den danske regering fjerde periodiske rapport til FN’s Komité for Barnets Rettig-heder. Maj 2009”?”.Svar:
Jeg har med interesse læst skyggerapporterne om Danmarks 4. afrapportering til FN’s bør-nekomité vedrørende FN’s Konvention om Barnets Rettigheder.Regeringen har løbende fokus på forholdene for de afviste asylansøgere, herunder i særde-leshed børn og deres familier.Udlændingeservice, Flygtningenævnet og Integrationsministeriet har – som alle andre offent-lige myndigheder – pligt til at inddrage hensynet til internationale konventioner og forpligtel-ser, når der træffes afgørelse, herunder FN’s Konvention om Barnets Rettigheder, i sager,hvor børn er involveret.I henhold til artikel 12 i FN-konventionen af 20. november 1989 om barnets rettigheder, skaldeltagerstaterne sikre et barn, der er i stand til at udforme sine egne synspunkter, retten tilfrit at udtrykke disse synspunkter i alle forhold, der vedrører barnet; barnets synspunkter skaltillægges passende vægt i overensstemmelse med dets alder og modenhed.I overensstemmelse hermed bliver børn i udlændingesager hørt i det omfang det er relevant.Det betyder, at hvis børn ledsages af deres forældre (eller den ene af deres forældre eller enanden ledsagende voksen, der er trådt i forældremyndighedsindehaverens sted), vil børnene
Holbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk
være omfattet af forældrenes (den ledsagende voksnes) asylsag. Børnene indkaldes såle-des som udgangspunkt ikke til en selvstændig asylsamtale. Er der konkrete elementer iasylsagen, der indikerer, at et barn har et selvstændigt – uafhængigt af forældrene – asylmo-tiv, vil der blive foretaget en vurdering af, hvorvidt barnet skal indkaldes til en selvstændigasylsamtale. I denne vurdering vil indgå oplysninger om barnets alder, modenhed, karakte-ren af det selvstændige asylmotiv, forholdet til forældrenes (den ledsagende voksnes) asyl-motiv, samt det overordnede hensyn til barnets tarv. Det bemærkes i den forbindelse, atkonsekvenserne af en selvstændig samtale med et mindreårigt ledsaget barn bør overvejesnøje, særligt i tilfælde, hvor barnet forklarer divergerende i forhold til, hvad forældrene harforklaret. Gennemførelsen af en selvstændig samtale med barnet i en sådan situation, vil så-ledes kunne stille barnet i en meget vanskelig situation.Jeg agter derfor ikke at ændre regler og praksis på baggrund af anbefalingen i ”SupplerendeNGO-rapport – til den danske regering fjerde periodiske rapport til FN’s Komité for BarnetsRettigheder. Maj 2009”.Der henvises desuden til besvarelsen af S 2440.
Side 2
Holbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk