Europaudvalget 2009-10
EUU Alm.del Bilag 1
Offentligt
738993_0001.png
738993_0002.png
738993_0003.png
738993_0004.png
738993_0005.png
738993_0006.png
738993_0007.png
738993_0008.png

Europaudvalget

Til:

Dato:

OMTRYKT:

Udvalgets medlemmer og stedfortrædere7. oktober 20098. oktober 2009 (Udvalgssekretær tilføjet)

Europaudvalget (EUU)

Europaudvalget holder normalt møde om fredagen kl. 10.00 eller kl. 11.00 iværelse 2-133 (2. sal).

Udvalgssekretær:

Iben Tybjærg Schacke (3337 3694), [email protected] ogRebecca Wolffberg (3337 3626), [email protected].I åbningstiden (mandag og fredag kl. 9.00-16.00 samt tirsdag-torsdag kl. 9.00-17.00 i Folketingets mødeperiode) kan man altid træffe en medarbejder iEuropaudvalgets sekretariat på ekspeditionsnummeret 3337 3610.

Europaudvalgets sekretariat

Europaudvalgets sekretariat rådgiver formanden og udvalgets medlemmerved tilrettelæggelsen og gennemførelsen af udvalgsarbejdet. Sekretariatetforbereder sammen med formanden møder, konferencer/høringer, besøg ogrejser m.v. Der ydes endvidere bistand til udarbejdelse af udvalgsspørgsmål,samrådsspørgsmål og beslutningsforslag m.v., som medlemmerne ønsker atfremsætte.Endvidere bistås Europaudvalget af EU-konsulenttjenesten, Folketingetsrepræsentant ved EU og Folketingets EU-Oplysning. Disse enhederpræsenteres nærmere nedenfor.Europaudvalgets sekretariat, EU-konsulenttjenesten, Folketingetsrepræsentant ved EU og EU-Oplysningen udgør tilsammen EU-sekretariatet.EU-Sekretariatet har kontorer i stueetagen i L-bygningen bag Provianthuset.
1/8

Udvalgets sagsområder

Europaudvalgets sagsområde er sager, der behandles i Den EuropæiskeUnion og WTO og koordineringen af Folketingets behandling af disse sager.Sagsområderne fremgår af bilag til Folketingets Forretningsorden.Europaudvalgets vigtigste opgave er at tage stilling til de forhandlingsoplæg,regeringen forelægger udvalget forud for møder i EU’s ministerråd (Rådet).Regeringen forelægger mundtligt på Europaudvalgsmødet etforhandlingsoplæg om ”vedtagelser af større rækkevidde”. Hvis der ikke iudvalget konstateres et flertal imod regeringens forhandlingsoplæg,forhandler regeringen på dette grundlag.Der foretages ikke nogen egentlig afstemning i forbindelse med regeringensforelæggelse af forhandlingsoplægget, men udvalgets formand konkludererpå baggrund af udvalgets debat, om der kan konstateres et flertal modregeringens forhandlingsoplæg eller ej.I forbindelse med behandling af forhandlingsoplæg i Europaudvalget”stemmer” man efter ”høveder” og ikke efter ”hoveder”. Det vil sige, at det erantallet af det enkelte partis mandater i Folketinget, der er afgørende for, omder er et flertal mod regeringens forhandlingsoplæg eller ej.

Udvalgsmøder

Europaudvalget holder normalt møde fredag kl. 10.00. Dog starter mødernenogle gange kl. 11.00, fordi udvalget afholder et andet møde inden selveudvalgsmødet. Mødetidspunktet fremgår altid tydeligt af dagsordenen.Udvalgets faste mødeværelse er værelse 2-133. Hvis intet andet er angivet,afholdes Europaudvalgets ordinære møder for åbne døre. Tilmelding fortilhørere skal skesenestkl. 12.00 dagen inden mødet ved Europaudvalgetssekretariat ([email protected]; tlf. 3337 3610). Der vil værepladsbegrænsning. Europaudvalgets møder kan desuden følges direkte påInternettet via Folketingets hjemmeside (www.ft.dk).Da hovedopgaven for Europaudvalget er at kontrollere regeringens arbejde iMinisterrådet, følger man møderytmen i EU. Det indebærer, atEuropaudvalget holder møde hele året bortset fra august – altså også udenfor Folketingets mødeperioder.

Dagsorden

Dagsordener for Europaudvalgets møder udsendes normalt i tre udgaver.Den første dagsorden udsendes 8 dage inden mødet, dvs. torsdag ugeninden fredagens møde i Europaudvalget. Den endelige dagsorden udsendesdagen inden mødet.
2/8
Af dagsordenen fremgår, hvilke sager regeringen forelægger udvalget tilforhandlingsoplæg, samt hvorvidt nogle af punkterne behandles for lukkededøre. Dagsordenen indeholder endvidere henvisninger til relevante bilag.Herudover kan dagsordenen indeholde praktiske oplysninger, fx om andreplanlagte møder i udvalget.Dagsordenen udsendes kun elektronisk pr. mail. I den elektroniske dagsordenfindes aktive links til en række af de bilag, som relaterer sig til mødet. Denelektroniske dagsorden kan også ses påwww.ft.dkellerwww.euo.dk/dagsorden.Udvalgets sekretariat medbringer en trykt udgave dagsorden til møderne, somudeles til medlemmerne.En komplet gennemgang af Europaudvalgets dagsorden er omdelt på EU-note – E 1.

Åbne/lukkede punkter på dagsordenen

Både regeringen og Europaudvalget kan rejse ønske om, at punkter pådagsordenen behandles for lukkede døre. Sådanne ønsker skal fremsættes iså god tid før mødet som muligt, og udvalgets formand skal godkende atpunkterne behandles for lukkede døre.

Ressortministerium

Udenrigsministeriet koordinerer Danmarks deltagelse i EU-samarbejdet og erderfor ressortministerium for Europaudvalget. Notater m.v. til Europaudvalgetfra de øvrige ministerier fremsendes via Udenrigsministeriet.

Notater fra regeringen

Europaudvalget modtager en række forskellige notater fra regeringen. Devigtigste er:

subsidiaritetsnotater

som indeholder regeringens vurdering afsubsidiaritetsprincippet (nærhedsprincippet) i forhold tilvæsentlige nye lovgivningsforslag fra Kommissionen. Notatetskal fremsendes senest to uger efter, lovgivningsforslagetforeligger i dansk sprogversion.

grundnotater

om Kommissionens lovgivningsforslag(direktivforslag m.v.). Grundnotatet skal være fremsendt senest4 uger efter, lovgivningsforslaget foreligger i dansksprogversion. Grundnotaterne indeholder bl.a. information omkonsekvenser for dansk lovgivning på området, resumé afvæsentligste høringssvar og angivelse af regeringensforeløbige holdning til forslaget.
3/8

samlenotater

som indeholder en samling af notater – et forhvert punkt på dagsordenen for det rådsmøde, somfremlægges på det kommende Europaudvalgsmøde.Samlenotatet skal være fremsendt senest 8 dage førudvalgsmødet, og er det vigtigste dokument i relation tiludvalgsmedlemmernes mødeforberedelse.Dokumenter vedr. orientering af Europaudvalget om Europa-Kommissionens retlige skridt mod Danmark i form afåbningsskrivelser og eventuelt efterfølgende begrundedeudtalelser og stævninger, samt udviklingen i de sager ved EF-Domstolen, som Danmark deltager i, eller som på anden mådepåvirker danske interesser.

Bilag til fagudvalgene

De bilag, der oversendes fra regeringen til Europaudvalget, oversendessamtidig til det/de relevante fagudvalg. Vær opmærksom på, at disse bilag harforskellige numre i Europaudvalget og i fagudvalgene.

EU-noter

EU-noterne, som primært udarbejdes af EU-konsulenttjenesten ogFolketingets repræsentant ved EU, indeholder analyser af aktuelle ogvæsentlige EU-sager. EU-noterne er som hovedregel offentlige og ermarkeret med en blå forside.

Bilag med praktisk information

Europaudvalgets sekretariat udsender løbende bilag med diverse praktiskinformation, fx om møder, høringer, rejser mv. Oplysninger som disseomdeles på lyserødt papir.Vær opmærksom på at disse ofte indeholder en tilmeldingsblanket og/eller enfrist for tilmelding.

Referat

Der udsendestoreferater af Europaudvalgets møder. Det ene referat eroffentligt og indeholder referat fra alle åbne punkter på Europaudvalgetsmøder. Det andet referat er fortroligt, idet det både indeholder referat fra delukkede og åbne punkter på dagsordenen. Såfremt der ingen lukkede punkterer på dagsordenen, er det offentlige og fortrolige referat identisk. Det fortroligereferat udsendes til medlemmerne af underudvalget, dvs. EU-ordførerne.Andre medlemmer/stedfortrædere kan se referatet hos partiets ordfører eller iEU-Sekretariatet. Det offentlige referat udsendes til alle medlemmer afEuropaudvalget og lægges på Folketingets og EU-Oplysningenshjemmesider.
4/8

Behandling af lov- og beslutningsforslag

Danske lovforslag, som gennemfører vedtagne direktiver i dansk lovgivning,behandles i det relevante fagudvalg. Det er derfor ikke ret tit, at et lovforslaghenvises til Europaudvalget. Det sker dog fx i forbindelse med ratifikation aftraktatændringer. Et eksempel herpå er Lissabontraktaten i 2008.Der henvises imidlertid en række beslutningsforslag om EU-emner tilEuropaudvalget. Behandlingen af lov- og beslutningsforslag foregår eftersamme regler som i fagudvalgene. Når et forslag efter 1. behandlingen erhenvist til udvalget, sættes det på dagsordenen til førstkommendeudvalgsmøde. På dette møde fastlægger udvalget efter udkast fraEuropaudvalgets sekretariat en tidsplan for forslagets behandling, herunderfrister for at stille spørgsmål til ministeren og frist for afgivelse af betænkning iudvalget over forslaget.Hvis et forslag skal færdigbehandles, skal der inden 2. behandlingen afgivesen betænkning over forslaget, som Europaudvalgets sekretariat udarbejderudkast til.Mens forslaget er til behandling i udvalget, vil forslaget blive sat pådagsordenen for udvalgets møder med henblik på gennemgang afbesvarelser af udvalgets spørgsmål, modtagelse af deputationer m.v.Relevante dokumenthenvisninger vil fremgå af dagsordenen.Udvalget afslutter behandlingen af et forslag med en betænkning, hvor deenkelte partiers stilling til forslaget fremgår.

Udvalgsspørgsmål

Spørgsmål til skriftlig besvarelse og samrådsspørgsmål stilles gennemEuropaudvalgets sekretariat. Spørgsmålene sendes via funktionen ”send tilpostkasse” i outlook.

Aktiviteter i Europaudvalget

Rejseaktiviteter:Der gennemføres sædvanligvis en udvalgsrejse til det land, der overtagerformandskabet i EU. Herudover arrangeres der ofte delegationsrejser med detformål at besøge søsterudvalg i andre EU-medlemslande. Endvideregennemføres der studierejser til eksempelvis lande, der søger optagelse i EUeller andre lande/regioner af særlig interesse. Studierejser til Bruxellesarrangeres også. Formålet er at mødes med kommissærer og udvalg iEuropa-Parlamentet, besøge EU-institutionerne m.v.Europaudvalget sender en delegation til de halvårlige fællesmøder forEuropaudvalgene i medlemsstaternes parlamenter, de såkaldte COSAC-
5/8
møder. Endvidere deltager Europaudvalgets formand samt næstformand i deforudgående formandsmøder.Europaudvalget deltager sammen med repræsentanter fra Fødevareudvalget,Miljø- og planlægningsudvalget, Udenrigsudvalget og Erhvervsudvalget iWTO’s ministerkonferencer, der finder sted hvert andet år. Herudover senderFolketinget sammen med fagudvalgene repræsentanter til de møder iBruxelles, som Europa-Parlamentet arrangerer for de nationale parlamenter.Andre aktiviteter:Europaudvalget modtager ofte besøg af søsterudvalg, ministre,parlamentsformænd m.v. fra primært EU-medlemslande eller ansøgerlande.Herudover arrangeres i Europaudvalgets regi høringer, temamøder ogekspertmøder om udvalgte EU-emner.Information og svarblanketter til de omtalte aktiviteter omdeles i så god tidsom muligt og er markeret med en lyserød forside.En komplet oversigt over Europaudvalgets arrangementer kan findes iudvalgets planlægningskalender, der ligeledes er lyserød. En opdateretversion af planlægningskalenderen omdeles ugentligt eller efter behov tiludvalgsmedlemmerne.Eksterne høringer og konferencer:Europaudvalget inviteres jævnligt til at deltage i høringer og konferencerarrangeret af organisationer mv. Når udvalget modtager en invitation, hvordeltagelse er gratis, omdeles denne, og de enkelte medlemmer tilmelder sigdirekte til arrangøren. Hvis der er tale om et arrangement, hvor der opkrævesdeltagerbetaling, kan udvalget på et udvalgsmøde beslutte at betale foreventuel deltagelse i arrangementet. I så fald sker tilmelding til arrangementetvia Europaudvalgets sekretariat på en svarbanket, som vil blive vedhæftetden pågældende invitation.

Samarbejde med de danske medlemmer af Europa-Parlamentet

Der afholdes jævnligt møder mellem Europaudvalget og de danskemedlemmer af Europa-Parlamentet. De danske medlemmer af Europa-Parlamentet får, såfremt de ønsker det, fremsendt de bilag, som tilgårEuropaudvalgets medlemmer.Efter fast praksis afholdes der endvidere halvårlige møder mellemEuropaudvalget, de danske medlemmer af Regionsudvalget, de danskemedlemmer af Det Økonomiske og Sociale Udvalg og de danske medlemmeraf Europa-Parlamentet, hvor sager af fælles interesse drøftes.
6/8

Underudvalg

Udvalget har praksis for nedsættelse af et permanent underudvalg, somforestår den nærmere tilrettelæggelse af udvalgets arbejde, herunderudvalgsrejser, deltagelse i internationale aktiviteter m.v. Underudvalgetbesættes med en repræsentant fra hvert parti, normalt partiernes EU-ordførere. Udvalget indkaldes efter behov.

Yderligere bistand og information

EU-konsulenttjenestenEU-konsulenttjenesten er en analyse- og udredningsenhed, som udarbejdernotater til medlemmer af Europaudvalget og fagudvalgene om f.eks. EU-traktaterne, EU-lovgivningen og andre analyser vedrørende EU med detformål at belyse sagerne for Folketingets medlemmer. EU-konsulenttjenestenkan kontaktes på tlf. 3337 3695.Folketingets repræsentant ved EUPeter Juul Larsen er Folketingets repræsentant ved EU, som populært sagt erFolketingets øjne og ører i EU. Repræsentantens hovedopgave er at følgeaktuelle aktiviteter og nye tiltag i EU og udarbejde notater om aktuelle sager,som har Europaudvalgets og fagudvalgenes interesse. Repræsentantenassisterer desuden folketingsmedlemmer og ansatte under besøg i EU’sinstitutioner. Repræsentanten kan kontaktes på tlf. (+32) 2 284 4233 (kortnr. iFolketinget 11168) eller mobilnr. (+32) 476 962 982 (kortnr. i Folketinget11169) eller på adressen [email protected].Folketingets EU-OplysningFolketingets EU-Oplysning er en politisk neutral svartjeneste for borgerne,men er naturligvis også altid parat til at hjælpe medlemmer af Folketinget. EU-Oplysningen kan være behjælpelig med at finde EU-dokumenter eller skaffeinformation om EU’s institutioner, beslutningsprocedurer m.v. EU-Oplysningenhar desuden sin egen hjemmeside med meget omfattende materiale om ogfra EU. Hjemmesiden har adressenwww.euo.dk.EU-oplysningen kankontaktes på tlf. 3337 3337 eller i besøgstjenesten i Provianthuset (Pro B).

Europaudvalgets beretninger

Europaudvalgets første beretning blev afgivet i 1973, og her blev de basaleprocedurer for Europaudvalgets arbejde nedfældet. Her kan man bl.a. finderetningslinjerne for, hvornår regeringen skal forelægge Europaudvalget sagertil forhandlingsoplæg.Efterfølgende er procedurerne løbende blevet justeret i forbindelse medafgivelse af nye beretninger. Den seneste beretning om procedurer forEuropaudvalgets arbejde blev afgivet i juni 2006.
7/8
Europaudvalgets beretninger kan rekvireres hos udvalgets sekretariat eller påEU-Oplysningens hjemmeside:www.euo.dk/dokumenter/ft/beretninger.Europaudvalgets sekretariat har desuden lavet en vejledendesammenskrivning af beretningerne, der er omdelt som EU-note – E 2(folketingsåret 2009-10).Med venlig hilsenRebecca WolffbergUdvalgssekretær
8/8