Europaudvalget 2009-10
EUU Alm.del Bilag 226
Offentligt
794921_0001.png
794921_0002.png
J.nr.Ref.Den

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

Kommissionens forslag til ændring af Rådets direktiv 76/768/EØF om kosmetiske midler medhenblik på tilpasning af den tekniske udvikling af bilag III (optagelse af polidocanol på bilaget).

1. Status

Kommissionen sendte den 1. februar 2010 ovennævnte forslag til medlemsstaterne.Forslaget har hjemmel i rådsdirektiv 76/768/EØF om kosmetiske produkter (kosmetikdirekti-vet).Forslaget er sat til afstemning den 8. februar 2009 ved forskriftsprocedure (1999/468/EF art. 5)på et møde i den stående komite for kosmetiske produkter. Hvis der er kvalificeret flertal, ud-steder Kommissionen direktivet. Opnås der ikke kvalificeret flertal, forelægger Kommissionensagen for Rådet og underretter samtidig Europa-Parlamentet. Rådet kan med kvalificeret flertalvedtage forslaget uændret eller udtale sig mod det. Hvis der er kvalificeret flertal imod forsla-get, skal Kommissionen behandle sagen på ny. Handler Rådet ikke inden en frist på højst tremåneder, kan Kommissionen udstede direktivet.

2. Formål og indhold

Polidocanol anvendes som emulgator og overflade aktivt stof i produkter, som afrenses, i kon-centrationer op til 4 %, specielt i shampoo og hårconditioner. Det anvendes også i produkter,som ikke fjernes, eksempelvis krops – og ansigtscreme i koncentrationer op til 3 %.Anvendelsen af polidocanol er ikke reguleret i kosmetiske produkter i dag.Da visse medlemsstater har udtrykt bekymring for, om anvendelsen af polidocanol kunne haveen bedøvende effekt, har kommissionen bedt EU´s Videnskabelige Komité for Forbrugersik-kerhed om at vurdere stoffets anvendelse i kosmetiske produkter. Den Videnskabelige Komitéfor Forbrugersikkerhed har vurderet stoffet og konkluderede i sin udtalelse af 2. oktober 2007,at brugen af polidocanol (laureth-9) i en koncentration på 3 % i produkter, som ikke fjernes, og4 % i produkter, som afrenses, ikke udgør en risiko for forbrugeren, og at stoffet har en lav tok-sicitet. Kommissionen foreslår derfor, at polidocanol optages på bilag III1til direktiv76/768/EØF i overensstemmelse med disse anbefalinger.
Liste over stoffer, som må anvendes i kosmetiske produkter i overensstemmelse med fastsatte begrænsninger ogbetingelser.
1
Miljøministeriet • Højbro Plads 4 • 1200 København KTlf. 72 54 60 00 • Fax 33 32 22 27 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mim.dk

3. Nærhedsprincippet

Da formålet med forslaget er, at udmønte EU reguleringsbeføjelser i allerede gældende fæl-lesskabsregulering, finder Regeringen, at forslaget er i overensstemmelse med nærhedsprin-cippet.

4. Konsekvenser for Danmark

Lovgivningsmæssige konsekvenser:Direktivforslaget skal gennemføres i Danmark ved udstedelse af en bekendtgørelse. Reglerneskal efter forslaget være gennemført i dansk ret senest 6 måneder efter vedtagelsen af direkti-vet.Økonomiske og administrative konsekvenser:Forslaget forventes ikke at have væsentlige økonomiske konsekvenser. Forslaget er primærtrettet mod producenterne af kosmetiske produkter, og Danmark har kun få produktionsvirk-somheder.Beskyttelsesniveau:Forslaget vil medføre en forbedring af beskyttelsesniveauet.

5. Høring

Forslaget har ikke været sendt i dansk høring, men Kommissionen har haft en offentlig høringpå deres hjemmeside med frist d. 12. juni 2009.Notat om forslaget har været sendt i høring i miljøspecialudvalget. Ingen af høringsparternehar bemærkninger til forslaget.

6. Forhandlingssituationen

Kommissionen har på baggrund af VKFs anbefalinger udarbejdet et forslag om regulering afpolidocanol i kosmetiske produkter. Kommissionen har efterfølgende haft forslaget i offentlighøring. Den offentlige høring medførte ingen ændringer i Kommissionens forslag. Danmarkhavde ingen kommentarer til Kommissionens forslag.Kommissionen præsenterede efter den offentlige høring forslaget for medlemslandende vedskriftlig fremsendelse. Det forventes, at der vil være kvalificeret flertal for forslaget.

7. Dansk holdning

Stoffet polidocanol er ikke tidligere reguleret i kosmetiske produkter, og der bliver med dennedirektivændring sat grænser for stoffets anvendelse i kosmetiske produkterDanmark støtter derfor forslaget, som indebærer en forbedring af forbrugerbeskyttelsen.
2