Det Rådgivende Fødevareudvalgs EU-underudvalg
§2-udvalget (Landbrug)
18-05-2010
Dok. 101208/
Høring af notat om udkast til Rådets konklusioner om at nedbringe
befolkningens saltindtagelse med henblik på bedre sundhed
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har sendt notat om udkast til Rådets
konklusioner om at nedbringe befolkningens saltindtagelse med henblik på bedre
sundhed i høring (Sagsnr.: 2010-20-221-00444/ Dep. sagsnr. 4970). Forbrugerrådet
har følgende kommentarer til notatet.
Forbrugerrådet mener overordnet, at det er positivt, at EU-medlemsstaterne gør en
aktiv indsats for at nedbringe befolkningens saltindtag for at mindske risikoen for
hjerte-karsygdomme.
Forbrugerrådet ser gerne, at der lægges op til en mere konkret indsats, herunder:
at der identificeres i hvilke produktgrupper, det ville være mest relevant at
reducere saltindholdet
at der fastsættes konkrete mål for industriens reduktion af salt i fødevarer,
og at det omfatter alle produkter i de respektive produktgrupper
at der lægges op til at reduktionen er gradvis, så befolkningen gradvis
vænnes til en mindre salt smag
at mærkningen af saltindhold forbedres, så det bliver tydeligt på alle
relevante produkter
at der bestemmes minimumsniveauer af saltindhold i forhold til tekniske
og mikrobiologiske krav
at der udføres flere sammenlignende test af saltindhold i relevante
produkter og at dette overvåges over tid
at der gennemføres en informationsindsats over for befolkningen
at der støttes sensorisk forskning i alternativer til salt
at indsatsen skræddersys til at nå alle socioøkonomiske grupper
Med venlig hilsen
Vagn Jelsøe
Afdelingschef
Camilla Udsen
Fødevarepolitisk medarbejder
1/1