Europaudvalget 2009-10
EUU Alm.del Bilag 80
Offentligt
Ministeriet for Sundhed og ForebyggelseDato:3. november 2009Sagsnr.:0908415Sagsbeh.: SUMTSP / Sundhedsjuridisk centerDok nr:131943
Grundnotat til EU-udvalget og Regeringens Udenrigspoli-tiske Udvalg om forslag til kommissionsbeslutning om udste-delse af markedsføringstilladelse for lægemidlet Multaq -dronedaronResuméVedtagelse af de to foreliggende forslag vil indebære, at der udstedes en mar-kedsføringstilladelse til lægemidlet Multaq - dronedaron. Lægemidlet anvendes hosvoksne, klinisk stabile patienter med nuværende eller tidligere ikke-permanentatrieflimren (AF) for at forebygge tilbagefald af AF eller at nedsætte ventrikelakti-onen.Vedtagelse af forslagene kan indebære behandlingsmæssige fordele, og i den sam-menhæng udgør forslagene en forbedring af sundhedsbeskyttelsesniveauet i Dan-mark.
1. IndledningKommissionens forslag (EU/1/08/591/001-004 (EMEA/H/C/001043)) til den oven-for nævnte beslutning er fremsendt til medlemsstaterne den 22. oktober 2009.Forslaget har som retsgrundlag artikel 4, stk. 1, og artikel 10, stk. 2, i Rådets for-ordning 726/2004 om fastlæggelse af fællesskabsprocedurer for godkendelse ogovervågning af human- og veterinærmedicinske lægemidler og om oprettelse af eteuropæisk lægemiddelagentur.Endvidere foreligger der beslutning i henhold til artikel 127a i Europa-Parlamentetsog Rådets direktiv 2001/83/EF, for så vidt angår tilladelse til markedsføring aflægemidlet Multaq - dronedaron.Forslagene behandles i skriftlig procedure, og Kommissionen har oplyst, at med-lemsstaternes stillingtagen til forslagene skal være formanden for for-skriftskomitéen i hænde senest den 12. november 2009.Efter forordning 726/2004 skal en central godkendelsesprocedure følges ved an-søgninger om udstedelse af markedsføringstilladelse til lægemidler udviklet pågrundlag af en række bioteknologiske fremgangsmåder. Proceduren skal desudenanvendes ved godkendelse af lægemidler til mennesker med et indhold af nye akti-ve stoffer (der ikke tidligere har været godkendt i et lægemiddel inden for EU), nårde pågældende lægemidler er fremstillet til behandling af immunforsvarssygdom-
2me, kræft, visse nervelidelser, sukkersyge og sjældne sygdomme samt ved godken-delse af veterinære lægemidler bestemt til at fremme dyrs vækst eller produktivitet.Virksomhederne kan endvidere frivilligt anmode om anvendelse af den centraleprocedure for andre lægemidler med et nyt aktivt stof, lægemidler som er behand-lingsmæssigt, videnskabeligt eller teknisk nyskabende, samt lægemidler hvor entilladelse på fællesskabsplan kan være til gavn for patienterne.Ansøgninger, der behandles efter den centrale procedure, indsendes til Det Euro-pæiske Lægemiddelagentur. Lægemiddelagenturets udtalelse om ansøgningen af-gives af et af agenturets videnskabelige ekspertudvalg. Ved ansøgninger om god-kendelse af lægemidler til mennesker afgives udtalelse af CHMP (Committee forMedicinal Products for Human Use – Udvalget for Humanmedicinske Lægemid-ler). Hver medlemsstat har udpeget 1 medlem til dette udvalg.Kommissionen træffer afgørelse om godkendelse eller nægtelse af godkendelse afudstedelse af en markedsføringstilladelse efter forvaltningsproceduren i Det Ståen-de Udvalg for Humanmedicinske Lægemidler. Kommissionen vedtager de foreslå-ede foranstaltninger, der straks finder anvendelse. Opnås der ikke kvalificeret fler-tal i udvalget, forelægger Kommissionen sin beslutning for Rådet. Kommissionenkan i så fald udsætte anvendelsen af de foranstaltninger, den har vedtaget, i 1 må-ned. Rådet kan med kvalificeret flertal træffe anden afgørelse inden for 1 måned.Har Rådet ikke inden for fristen på 1 måned truffet en anden afgørelse, gennemfø-rer Kommissionen sin beslutning.
2. Forslagenes formål og indholdVedtagelse af Kommissionens forslag til beslutning indebærer, at der af Kommis-sionen kan udstedes en markedsføringstilladelse til lægemidlet Multaq - donedaron,som giver adgang til at markedsføre lægemidlet i samtlige 27 medlemsstater.Kort beskrivelse af lægemidletMultaq er indiceret hos voksne, klinisk stabile patienter med nuværende eller tidli-gere ikke-permanent atrieflimren (AF) for at forebygge tilbagefald af AF eller atnedsætte ventrikelaktionen.Atrieflimren er den hyppigste behandlingskrævende form for hjerterytme-problemer. Ved atrieflimren opstår impulsen i forkamrene forskellige steder udenfor sinusknuden og i uregelmæssig takt. Derved vil der være en række hurtigesammentrækninger af forkamrene, hvoraf nogle vil blive overledt til selve hjerte-kamrene. Det karakteristiske er, at man får en uregelmæssig sammentrækning afhjertekamrene svarende til en hurtig og uregelmæssig puls. Grundlæggende årsagerfor atrieflimren kan være hjerteklapsygdom, forhøjet blodtryk, iskæmisk hjertesyg-dom eller hjertesvigt. Atrieflimren kan også opstå akut f.eks. efter en blodprop ihjertet eller ved forhøjet stofskifte. Den alvorligste komplikation af AF er apoplek-si (blodprop i hjernen); denne kan mindskes ved blodfortyndingsbehandling. Eftereliminering af evt. udløsende og tilgrundliggende årsager er behandling af atrie-flimren hos nogle et forsøg på at opnå den regelmæssige rytme, hos andre må manacceptere den uregelmæssige rytme, men der skal hastigheden af hjerteslaget regu-leres. Regelmæssig rytme kan opnås ved elektrisk stød eller ved medicinsk behand-ling.
3
Dronedarons virkning beror på en hæmning af forskellige ionkanaler i hjertet. Ikliniske studier er dronedaron blevet sammenlignet med enten placebo (desuden fikbegge grupper konventionel behandling med relevant hjertemedicin) eller medamiodaron, som er et etableret stof i behandlingen af sygdommen. I et stort place-bokontrolleret forsøg viste det sig, at risikoen for AF relateret hospitalsindlæggelsevar formindsket med dronedaron. I det kliniske forsøg med amiodaron som be-handlingskontrol viste dronedaron sig mindre effektivt end amiodaron på det pri-mære endepunkt, defineret som første tilbagevenden af AF. Til gengæld havdedronedaron signifikant færre neurologiske hændelser og hændelser relateret tilfunktionen af skjoldbruskkirtlen, og en trend for færre hændelser i hud og øjne,samt færre tidlige seponeringer af studielægemiddel sammenlignet med amiodaron-gruppen.Multaq indtages som tablet to gange dagligt.Lægemidlet har en række kontraindikationer og forsigtighedsregler. Det må ikkeindtages sammen med grapefrugtjuice. Multaq må ikke anvendes hos patienter medalvorlig lever- eller nyreinsufficiens, patienter med langsom hjerteslag uden pace-maker, patienter med ustabil hæmodynamisk tilstand og symptomer på hjertesvigtog ved forlænget QT-interval i EKG. Desuden må Multaq ikke anvendes sammenmed en lang række andre lægemidler, heriblandt andre lægemidler til behandling afhurtig eller uregelmæssig hjerteslag, visse typer medicin mod svampeinfektioner,infektioner, depression, visse typer beroligende medicin o.a.Der skal udvises forsigtighed ved patienter med stabil hjerteinsufficiens og vedsamtidig brug af en del andre lægemidler.De væsentligste bivirkninger er diarré, kvalme og opkastning, træthed, hududslætog kløe. I flere end 10% af patienter ser man en stigning i plasmakreatinin ellerQT forlængelse i EKG.Multaq må kun udleveres efter recept.
3. NærhedsprincippetDer er tale om en gennemførelsesforanstaltning for en allerede vedtagen retsakt.Overvejelser om nærhedsprincippet er derfor ikke relevante.
4. UdtalelserEuropa-Parlamentet skal ikke udtale sig om forslagene.
5. Forslagenes konsekvenser for DanmarkAF er den hyppigste behandlingskrævende forstyrrelse af hjerterytmen. Præva-lensen i almenbefolkningen estimeres til 0,4 - 1 %. Derved kan det påregnes, atmere end 50.000 danskere har denne arytmi. Over 40-årige har en risiko på ca.25% for i løbet af livet at få AF. Hyppigheden stiger med alderen.
4Forekomsten af AF er stigende, hvilket bl.a. skyldes den voksende andel af ældremennesker i befolkningen.AF er forbundet med øget sygelighed og dødelighed, hovedsageligt på grund afapopleksi og hjertesvigt. Patienter med AF har en næsten fem gange større risikofor apopleksi end patienter uden AF.Med dronedaron er der en ny behandlingsmulighed for atrieflimren. Den ringereeffekt på vedligeholdelsen af den regelmæssige hjerterytme sammenlignet med denetablerede medicinske behandling med amiodaron kan i nogle patienter opvejesved en bedre bivirkningsprofil, især for neurologiske bivirkninger og bivirkningerrelateret til funktionen af skjoldbruskkirtlen.Det er Lægemiddelstyrelsens vurdering, at det pågældende lægemiddel fuldt udlever op til de krav, der stilles til lægemidlers effekt, sikkerhed og kvalitet. Det erLægemiddelstyrelsens opfattelse, at markedsføringen af det pågældende lægemid-del kan indebære behandlingsmæssige fordele, og i den sammenhæng udgør for-slagene en bedring af sundhedsbeskyttelsen.Da man endnu ikke kender den pris, som Multaq vil blive solgt til, og da man ikkehar overblik over, hvor stor en del af patienterne med nuværende eller tidligereikke-permanent atrieflimren (AF) der vil skulle tilbydes behandling med Multaq,kan man ikke præcist udtale sig om forslagenes økonomiske konsekvenser for re-gionerne.Forslagene vil ikke have statsfinansielle konsekvenser.På baggrund af forslag til kommissionsbeslutning om udstedelse af markeds-føringstilladelse med betingelser for lægemidlet Multaq, omhandlet i artikel 127a iEuropa-Parlamentets og Rådets direktiv 2001/83/EF, er det af hensyn til en sikkerog virkningsfuld anvendelse af lægemidlet en betingelse for markedsføringstilla-delse, at indehaveren af markedsføringstilladelsen sikrer, at læger, som vil udskriveMultaq, og farmaceuter får et produktresumé, et skema med interaktioner og un-dervisningsmateriale vedrørende de følgende risikofaktorer associeret med anven-delse af produktet.Vigtig information:At Multaq ikke må anvendes hos patienter i ustabil hæmodynamisk tilstand,inklusive patienter med symptomer på hjerteinsufficiens under hvile eller mi-nimal fysisk udfoldelse (svarende til NYHA klasse IV- og ustabile klasse III-patienter).At anvendelse af Multaq ikke anbefales hos patienter med nylig (1 til 3 måne-der) stabil NYHA klasse III-hjerteinsufficiens eller med LVEF < 35 %At Multaq kan have interaktioner med flere andre lægemidler. Derfor skal derrefereres til produktresuméet for Multaq, før Multaq udskrives og også før ud-skrivning af andre lægemidler til patienter, der får Multaq.Multaq må især ikke anvendeso til patienter, der tager potente CYP 3A-inhibitorer såsom ketoconazol, itra-conazol, voriconazol, posaconazol, telithromycin, clarithromycin, nefazo-don og ritonavir.o i kombination med lægemidler, der kan inducere torsades de pointes såsomphenothiaziner, cisaprid, bepridil, tricykliske antidepressiva, terfenadin ogvisse orale makrolider.
5o i kombination med klasse I og III-antiarymika.At plasmakreatinin-niveauer kan stige initialt pga. hæmning af den renale tubu-lære udskillelse af kreatinin, og at dette ikke er tegn på en forværring af nyre-funktionen.At patienter bør vejledes i, at:o Multaq interagerer med flere lægemidlero hvis de konsulterer andre læger, skal de informere om, at de tager Multaqo de bør ikke tage perikon med Multaqo de bør undgå grapefrugtjuice.Lægemiddelinteraktionsskema:Skemaet bør indeholde en liste over lægemidler, der interagerer med Multaq, klas-sificeret efter alvorligheden af interaktionen (f.eks kontraindikation, ikke anbefalet,anvendes med forsigtighed).Kontraindikation:CYP 3A inhibitorer såsom ketoconazol, itraconazol, voriconazol, posaconazol,telithromycin, clarithromycin, nefazodon og ritonavir. Potentielle torsades depointes-inducere såsom phenothiaziner, cisaprid, bepridil, tricykliske anti-depressiva, terfenadin og visse orale makrolider. Klasse I og III antiarymika.Ikke anbefalet/bør undgås:o grapefrugtjuiceo potente CYP3A4 inducere såsom rifampicin, phenobarbital, carbamazepin,phenytoin, perikon.Anvendes med forsigtighed:i forbindelse med digoxin, betablokkere, calciumantagonister og statiner.En vedtagelse af Kommissionens forslag vil ikke kræve dansk lovgivning.RisikostyringsprogramIndehaveren af markedsføringstilladelsen forpligter sig til at udføre de forsøg ogyderligere pharmacovigilance-aktiviteter beskrevet i Pharmacovigilance Plan, somvedtaget i version 1,5 (23. september 2009) af Risk Management Planen (RMP)præsenteret i modul 1.8.2. i ansøgningen om markedsføringstilladelse samt enhverefterfølgende opdatering af RMP vedtaget af CHMP.6. HøringAnsøgninger om markedsføringstilladelser til lægemidler forelægger Læge-middelstyrelsen ikke for andre myndigheder eller organisationer, da disse sagermed ledsagende dokumentationsmateriale indeholder oplysninger om forretnings-hemmeligheder af sensitiv karakter.
7. Regeringens foreløbige generelle holdningRegeringen kan støtte forslagene.8. Generelle forventninger til andre landes holdninger
6
Forslagene har været behandlet i ekspertudvalget CHMP, som med enstem-mighed har kunnet anbefale markedsføringen af det pågældende læge-middel.Forslagene har ikke været drøftet i EU-regi efter behandlingen i CHMP,hvorfor forhandlingssituationen er uafklaret.Det forventes, at hovedparten af medlemsstaterne kan støtte forslagene.9. Tidligere forelæggelse for Folketingets EuropaudvalgForslagene har ikke tidligere været forelagt Folketingets Europaudvalg.