Europaudvalget 2009-10
EUU Alm.del EU-note E 38
Offentligt
855026_0001.png
855026_0002.png
855026_0003.png

Europaudvalget

Folketingets repræsentant ved EU

Til:

Dato:

Udvalgets medlemmer og stedfortrædere28. maj 2010

Konferencen for Parlamentsformænd i EU: Gennemførelse af Lissabon-

traktaten i de Nationale Parlamenter

Baggrund

Umiddelbart efter Lissabontraktatens ikrafttræden den 1. december 2009besluttede Riksdagen (som parlament i formandskabslandet) at indkalde til etekstraordinært møde i Konferencen for Parlamentsformænd i EU den 12.december 2009 i Bruxelles. Dette møde blev efterfulgt af det ordinære møde iFormandskonferencen den 14. – 15. maj 2010 i Stockholm.Hovedspørgsmålet på begge møder var parlamenternes implementering afLissabontraktatens bestemmelser om de nationale parlamenter og samarbej-det mellem de nationale parlamenter indbyrdes og mellem disse og Europa-Parlamentet.Begge møder blev forberedt af møder mellem parlamenternes generalsekre-tærer/parlamentsdirektører.Desuden blev IPEX brugt som middel til information og udveksling af oplys-ninger om parlamenternes forslag og kommentarer hertil. Det skete i et lukketforum.
1/3

Beslutninger

Formandskonferencen besluttede:- At styrke den Politiske Dialog mellem Kommissionen og de nationaleParlamenter, både hvad angår anvendelsen af princippet om subsidi-aritet og om politiske spørgsmål. En styrkelse af dette samarbejdet ernødvendig for at opfylde Traktatens bestemmelse om, at de nationaleParlamenter bidrager aktivt til, at Unionen fungerer tilfredsstillende.- At EU-institutionerne bør indgå i en dialog med de nationale Parla-menter om udarbejdelse af forslaget om kontrollen med Europol ogEurojust. Der bør holdes et inter-parlamentarisk møde mellem udval-gene med ansvar for retlige og indre anliggender om dette spørgsmål.- At styrke de nationale Parlamenters rolle i kontrollen med den FællesUdenrigs- og Sikkerhedspolitik.- At samarbejdet mellem parlamenterne i COSAC suppleres med mø-der mellem parlamenternes fagudvalg, som er det bedste sted fordrøftelse af emner af mere specifik karakter.- At Formandskonferencen i spørgsmålet om COSAC´s fremtidige rollevil afvente resultatet af COSAC-mødet i Madrid 30. maj - 1. juni 2010,før man træffer beslutning.- At bede det kommende formandskab (Belgien) om at undersøge mu-lighederne for at etablere regelmæssige møder i tre parlamentariskefora: 1) Europaudvalg (COSAC), 2) Udvalg vedr. Retlige og Indre An-liggender og 3) Udvalg med ansvar for den Fælles Udenrigs- og Sik-kerhedspolitik.- At planlægning af inter-parlamentariske møder foretages af parlamen-terne i TRIO´en i samarbejde med Europa-Parlamentet.Formandskonferencen bad endvidere Europa-Parlamentet om at deltage iudviklingen af det kommende samarbejde mellem parlamenterne. Folketingetfremlagde et forslag om samarbejdet mellem de nationale Parlamenter ogEuropa-Parlamentet (vedlagt).På møderne for generalsekretærer blev det besluttet, at IPEX og repræsen-tanterne for de nationale parlamenter i Bruxelles skal fungere som et uformeltorgan til tidlig udveksling af informationer om mulige problemer i de nationaleParlamenter vedrørende subsidiaritet og (andre) politiske spørgsmål.Til udveksling af tidlig skriftlig information mellem parlamenterne, f. eks. omudkast til fælles begrundet udtalelse til Kommissionen, oprettes der et lukketforum på IPEX.
2/3

TRIO´en

Under konferencen underskrev formændene for parlamenterne i Polen, Dan-mark og Cypern en samarbejdsaftale vedrørende planlægning og afvikling afde 18 måneders formandskab i de tre landes parlamenter (1. juli 2011 – 31.december 2012).
Med venlig hilsen
Peter Juul LarsenTlf. (fra Ft.) 11169
3/3