Europaudvalget 2009-10
EUU Alm.del
Offentligt
742567_0001.png
742567_0002.png
Folketingets Europaudvalg
København, den 12. oktober 2009Sagsnr.: 140FVM 700
Folketingets Europaudvalg har i brev af 9. oktober 2009 stillet følgende spørgsmål nr. 5EUU (Alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra BennyEngelbrecht (S).

Spørgsmål 5:

”Ministeren bedes hurtigt fremlægge detaljeret dokumentation for at en forøgelse afgrænseværdierne for aflatoksiner i nødder ikke vil have en negativ indflydelse påsundheden i Danmark, særligt taget i betragtning af at mange alternative kostrådanbefaler øget indtag af nødder i børns kost. Spørgsmålet skal ses i lyset af, atgrænseværdierne skal fastsættes i en komité den 15. oktober 2009 jf.Fødevareministeriets notat M 698 og grundnotat om fastsættelse af grænseværdier foraflatoksiner (jf. EUU alm. del - bilag 4).”

Svar:

EU har i de sidste ca. 10 år haft fastsat grænseværdier for aflatoksiner i blandt andetforskellige typer af nødder. Igennem de seneste år har der været forhandlet nyegrænseværdier i Codex Alimentarius. I denne forbindelse har Kommissionen haftanmodet Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) om specifikkevurderinger af de sundhedsmæssige konsekvenser ved at øge grænseværdierne foraflatoksiner fra de eksisterende EU niveauer til de forventede Codex Alimentarius-niveauer. Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) vurderede, at det ikkevil betyde noget væsentligt for folkesundheden, idet en forøgelse af grænseværdien foralle typer af nødder vil betyde en stigning i indtaget af aflatoksin på mindre end 2 %.Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) understregede dog, ateksponeringen for aflatoksiner bør være så lav som muligt, fordi stofferne erkræftfremkaldende og genotoksiske. Fødevaresikkerhedsmæssigt er det derfor vigtigt athave en intensiv kontrol, som fanger partier med et højt indhold af aflatoksin. Den
Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritets (EFSA) vurdering findes på:http://www.efsa.europa.eu/EFSA/efsa_locale-1178620753812_1211902632818.htm.Denne vurdering kom forud for den endelige vedtagelse af de nye grænseværdier iCodex Alimentarius.Fødevarestyrelsen gennemfører hvert år kontrolkampagner for aflatoksiner irisikoprodukter.
2