Tak for debatten og tak til SF, som erklærede sig enig i intentionerne bag forslaget, men som jo desværre også prøver at komme med i forligskredsen bag Afghanistankrigen, hvilket jeg selvfølgelig ikke er så glad for.
Men der skal alligevel lyde en lille tak.
Også en lille tak til Det Radikale Venstre – og det var derfor, jeg ikke lige tog en kort bemærkning, som jeg ellers har gjort til andre – fordi de trods alt gik ind i debatten og talte om de ting, der er lagt frem i forslaget.
Det har jo stort set været fraværende hos regeringspartierne, som bare har holdt nogle taler, de kunne have holdt sidste år, forrige år eller forrige år igen.
Der har jeg da respekt for, at man trods alt prøver at gå ind i debatten.
En af bemærkningerne lød, at der allerede er en FN-styrke i Afghanistan, og at det derfor er overflødigt at foreslå en ny.
Dertil vil jeg bare sige, at det med den FN-styrke, der er i Afghanistan, er på samme måde, som da Irakkrigen blev ført under FN-mandat, ikke i starten, men i den længste tid.
Derfor er det jo ikke sikkert, at det er en god krig, bare fordi der er et FN-mandat, for som bekendt var Det Radikale Venstre også mod krigen, da den var under FN-mandat.
Derfor kan man sagtens være imod en krig, der føres, selv om FN på en eller anden måde har blåstemplet den, selvfølgelig kan man det.
Det, vi foreslår, er jo altså, at man får en neutral styrke, som ikke har været rodet ind i selve krigen, men som kan komme, uden at parterne siger, at den bare er USA's forlængede arm.
Det, vi ønsker, er, at vi hurtigst muligt trækker Danmarks og NATO's tropper ud af Afghanistan, men at vi ikke bare gør det, men samtidig også sætter gang i en massiv udvikling for at indgå fredsaftaler og opnå forsoning, for at komme i gang med en helt anden proces.
I den forbindelse glemte jeg faktisk, at jeg også havde en lillebitte tak til udenrigsministeren, som jo understregede, at en del af hendes strategi handler om fred og forsoning.
Det synes jeg sådan set er fint at høre.
Jeg vil sige, at da Enhedslisten for nogle år siden begyndte at tale om fred og forsoning, herunder fredsaftaler med de mest fornuftige dele af Taleban, blev der jo grinet ad os – det var bare helt ude i hampen – og nu er det sådan set blevet til en udbredt politik.
Så en lille tak for det også.
Det, vi foreslår, er altså, at der skal sættes gang i en udviklingsproces, en freds- og forsoningsproces, og for at give den mulighed for at udvikle sig, uden at den bare bliver væltet af ekstreme Talebanstyrker, der kommer stormende fra f.eks.
Pakistan, så er det, at vi foreslår, at man indsætter en neutral FN-ledet styrke til at sørge for, at det ikke bare væltes omkuld af dem, der er parat til at bruge mest vold, men at dem, der er parat til at arbejde for fred og udvikling, får ro til at gøre det.
Det skal selvfølgelig ske med inddragelse af parterne, der er i Afghanistan, for ellers kan man ikke opnå fred og forsoning, men altså samtidig med en vis militær assistance, så den værste terrorist ikke bare kan sætte sig igennem og overtage magten.
På den måde synes vi faktisk, at vores forslag godt kunne fortjene en noget mere seriøs debat her i Folketinget, fordi vi faktisk prøver at løse det problem, der er, med, at opbakningen til Taleban i dag desværre stiger i store dele af Afghanistan, og at troen på, at det her skal føre til en militært baseret løsning, jo er svindende, ikke bare i Afghanistan, men også i USA og andre af de lande, der faktisk deltager i krigen.
Så i stedet for at vente på at måtte opgive og bare trække sig ud, hvilket jeg synes ville være en katastrofe – man kan ikke bare trække sig ud og efterlade afghanerne til sig selv med det morads, som vi har været med til at hjælpe dem ud i – er man altså nødt til at få en proces i gang, der indeholder alternativer til den NATO-krig, der foregår i øjeblikket.
Jeg vil da bare sige, at når vi hører, at USA i dag bruger 500 mio.
kr.
om dagen på den nuværende krigsindsats, og vi ved, at Danmark i 2009 brugte 2,3 mia.
kr.
på vores deltagelse i krigsindsatsen, så er det altså ganske mange penge at kunne gå ind og gøre en forskel med på en anden måde, nemlig med udvikling og med at hjælpe til, at de stridende parter får nogle aftaler om at leve sammen.
Jeg har nemlig ikke den opfattelse, at afghanere er født til at slås med hinanden.
Jeg har den opfattelse, at mennesker de fleste steder i verden, alle steder i verden, ønsker at leve sammen og få et bedre liv, indtil der er andre omstændigheder, der gør, at de tror, at de kan få et bedre liv ved at slås.
Men udgangspunktet er, at folk gerne vil leve sammen og have et bedre liv, og det synes jeg bare at vi skal hjælpe dem til i stedet for kun at fortsætte krigen.
Lad mig sige til sidst, at jeg synes, det er stærkt utilfredsstillende, at strategien for, hvordan Danmark fører krig i Afghanistan, besluttes af en eksklusiv kreds af forligspartier, hvor man oven i købet siger til nogle:
I må ikke være med, selv om I gerne vil.
Vi vil så ikke være med i et sådant forudbestilt forlig, men vi vil have debatten ud i det åbne.
Det synes jeg altså at man skylder os.
Jeg vil også tage op i Udenrigspolitisk Nævn, når det kommer op der, at man ikke bare i Udenrigspolitisk Nævn giver den strategi, der er aftalt mellem udvalgte partier bag lukkede døre, det blå stempel under fortrolighed i Udenrigspolitisk Nævn, men at det kommer i form af et beslutningsforslag, hvor dem, der står bag krigen, lægger frem:
Vi ønsker, at krigen skal gøres sådan og sådan.
Så kan vi få en åben debat her i Folketinget af den plan, som flertallet ønsker, og få den debatteret, inden den vedtages, så det ikke bare er noget, vi skal tage til efterretning.
Jeg synes helt ærligt, at når vi er ude i en sag, der har den karakter, som en krig har, så vigtig en sag, som en krig er, så kan reglerne og retningslinjerne for, hvordan krigen føres, ikke vedtages bag lukkede døre.
Så må de kunne vedtages i åbenhed.
Lad mig slutte af med at sige, at det med at sætte gang i en anden proces, som stopper den krig, der foregår nu, og får gang i udvikling og fred, ikke alene er nødvendigt for Afghanistan.
Det er nødvendigt for hele regionen, for det, der foregår lige nu, primært med USA som drivende kraft i krigen, er jo, at hele regionen, ikke mindst Pakistan, i øjeblikket er på vej til at gå i opløsning med nye konflikter.
Der vil jeg sige, at jo længere tid krigen i Afghanistan fortsætter som nu, jo værre vil det gå, ikke alene i Afghanistan, men i hele regionen.
Også derfor er der grund til at træffe en beslutning efter en ordentlig debat her i Folketingssalen, og det håber jeg meget at vi kan få så hurtigt som muligt.