Retsudvalget 2009-10
B 201
Offentligt
857207_0001.png
857207_0002.png
857207_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
1. juni 2010Strafferetskontoret2010-730-1135RAJ41521
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 1 vedrørende forslag til fol-ketingsbeslutning om en forbedret indsats over for løsladte (B 201), somFolketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 29. april 2010.
Lars Barfoed/Anne Kristine Axelsson
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 1 vedrørende forslag til folketingsbeslutning om en

forbedret indsats over for løsladte (B 201) fra Folketingets Retsud-

valg:

”Er ministeren enig i, at det nuværende recidiv er for højt, oghvordan vil ministeren sikre at færre kriminelle fremover fal-der tilbage til ny kriminalitet efter endt afsoning?”

Svar:

Direktoratet for Kriminalforsorgen arbejder løbende på at styrke den fo-rebyggende og resocialiserende indsats med henblik på at nedsætte risi-koen for, at dømte efter løsladelse falder tilbage til ny kriminalitet. Envigtig del af Kriminalforsorgens opgaver er således at forsøge at mindskerecidiv, bl.a. ved at styrke udslusningsindsatsen over for løsladte.Regeringens arbejdsprogramDanmark 2020 – Viden -> Vækst -> Vel-stand -> Velfærdindeholder en målsætning om at gøre mest muligt for atsikre de løsladte en meningsfuld tilværelse f.eks. ved at sørge for, at denløsladte har et arbejde, en uddannelse og en bolig parat efter løsladelse.I forlængelse af regeringsprogrammet har regeringen iværksat en meregenerel undersøgelse af, om den nuværende indsats kan omprioriteres, såder bliver mulighed for at styrke den resocialiserende indsats i forbindel-se med udslusning – både i forhold til Kriminalforsorgen og i forhold tilde sociale myndigheder.Undersøgelsen vil involvere en lang række ministerier og andre interes-senter i arbejdet med udslusning, herunder Socialministeriet, Justitsmini-steriet, Beskæftigelsesministeriet, Undervisningsministeriet og Kommu-nernes Landsforening, med henblik på at sikre en fælles og koordineretindsats på området. Det er hensigten, at den samlede undersøgelse skalvære færdig i efteråret 2010.Udover den mere generelle undersøgelse har Kriminalforsorgen indledtet samarbejde med kommunerne om gennemførelsen af anbefalingernefra Servicestyrelses rapport om Projekt God Løsladelse fra 2009.Som det fremgår af rapporten, er det et væsentligt omdrejningspunkt forbedre løsladelser – og dermed også for arbejdet med at nedbringe recidi-vet – at det konkrete samarbejde mellem myndighederne forbedres. Deter desuden væsentligt, at der i den forbindelse skabes klare retningslinjer2
for myndighedernes ansvar for opfølgning, når en indsat skal løslades frafængslet.Kriminalforsorgen arbejder derfor i øjeblikket på at etablere samarbejds-aftaler mellem alle landets 98 kommuner og Kriminalforsorgen. Formåletmed samarbejdsaftalerne er at skabe bedre sammenhæng i myndigheder-nes indsats over for den løsladte, så det sikres, at en myndighed ikkeslipper sit ansvar over for den løsladte, før en anden myndighed tagerover.I forhold til indholdet af samarbejdsaftalerne med kommunerne læggesder op til, at aftalerne ikke kun skal omfatte de dømte, der ifølge lovenskal have udarbejdet en handleplan, dvs. dømte, der udstår en straf på 4måneder eller derover. Samarbejdsaftalerne skal også omfatte varetægts-fængslede og dømte, der afsoner kortere fængselsstraffe.Som et vigtigt element indeholder de nye samarbejdsaftaler en plan foruddannelse af den indsatte både under og efter afsoning. Planen ligger iforlængelse af Kriminalforsorgens generelle prioritering af uddannelse ifængslerne og skal bidrage til at sikre de indsatte en god udslusning udentilbagefald til ny kriminalitet.Som et led i indsatsen for mere og bedre uddannelse i fængslerne harKriminalforsorgen desuden for nylig indledt et samarbejde med DanskeErhvervsskoler og med Undervisningsministeriet med henblik på at for-bedre erhvervsuddannelsesaktiviteten for indsatte.Der er endvidere gjort en særlig indsats for at skabe tilbud om undervis-ning og uddannelse til de helt unge indsatte i Kriminalforsorgens institu-tioner. I forbindelse med de seneste satspuljeforhandlinger har Kriminal-forsorgen således fået bevilliget 9 mio. kr. årligt til at styrke uddannelses-og udslusningsindsatsen over for unge.Disse - og andre - tiltag er iværksat for at forbedre indsatsen på udslus-ningsområdet og sikre større sammenhæng i myndighedernes resocialise-rende indsats med det formål at forsøge at nedbringe recidivet i de kom-mende år.
3