Finansudvalget 2009-10
L 1 § 7 Bilag 14
Offentligt
771065_0001.png
771065_0002.png
771065_0003.png

Enhedslistens bemærkninger

Generelle bemærkning

Regeringen påstår, at venstrefløjen altid bruger flere penge end der er. Sandheden er modsat.Regeringens skattelettelser til dem, der har mest, sker for lånte penge. Nedenstående forslag fraEnhedslisten har ca. 40 mia. kr. mere i indtægter end der foreslås af nye udgifter. Og det er vel atmærke uden at øge skatterne for almindelige indkomster og uden at sætte skatten på værdien afegen bolig som regeringen ynder at påstå, uden at have læst vores forslag.Ud over vores foreslåede overskud på statsfinanserne kommer en række sparede sociale udgifter,når flere kommer i arbejde og andre indtægter, når arbejdsløsheden bringes ned. Dem har vi kundelvist medregnet (sparede dagpenge til arbejdsløse).

Bemærkninger

Til nr. 510U-landsbistanden skal op med 3 mia. kr. som et skridt på vejen til 1 % af BNI.
Til nr. 511Forhandlingerne om en global effektiv klimaaftale går meget trægt. Et af problemerne er, atregningen for en forpligtende aftale omfattende udviklingslandene skal være betalt. Et hurtigt ogbindende tilsagn fra de rige lande vil fremme mulighederne for at opnå en international aftale, dernedbringer udledningen af CO2. Danmarks andel heraf er anslået til 6 mia. kr. som vi straks børgive tilsagn om for at presse andre lande til at gøre det samme.
Til nr. 512Krisen ramte Danmark tidligere, har ramt dybere og varer længere end i vores nabolande. Derforskal der laves en undersøgelse, der belyser de årsager, der er kendetegnende for den danske krise-udvikling, herunder udviklingen i den finansielle sektor og boligboblen.
Til nr. 513Hjælpen til børn, hvor der er mistanke om at de har været udsat for overgreb, kan forbedres medBørnehuse, der rummer alle de forskellige faggrupper, der er involveret. Da der er tale om en bedreog for barnet mere tryg organisering af hjælpen, er merudgiften ved etablering af børnehusebeskeden.
Til nr. 514Unescos konvention om kulturel diversitet indeholder en forpligtelse til at landene beskytter ogstøtter forskelligheden i kulturelle udtryksformer. Konventionen er ratificeret med Danmarksdeltagelse, men er endnu ikke implementeret. Det skønnes, at implementeringen vil koste 1 mill. kr.
Til nr. 515Museet skal give mulighed for at få et indblik i hvordan man tidligere har behandlet de allersvagestei samfundet, de folk, der var anbragt under åndssvageforsorgen. Museet skal desuden bruges tilundervisningsformål. Der arbejdes allerede med disse museumsplaner i den tidligere institutionAndersvænge i Slagelse, hvor der allerede nu er oprettet en samling.
Til nr. 516Mange små færger er hårdt trængt økonomisk. Småøernes Færgeselskaber mener, de kan opnå eneffektivisering og besparelse hvis de får hjælp til at oprette et fælles sekretariat.
Til nr. 517Bedre velfærd er ikke bare nødvendigt. Det er også den billigste måde at sikre flere i arbejde.Faktisk 5 gange så effektivt som skattelettelser. Det er også mere klimavenligt sammenlignet medøget forbrug af varer.10 mia. kr. til mere velfærd giver mulighed for at ansætte 30.000 flere til at passe ældre og børn ogløse andre velfærdsopgaver. Vi afsætter desuden 5 milliarder kr. til kommuner, der har de størsteøkonomiske problemer.Til nr. 518Enhedslisten vil afsætte 22 milliarder kr. til grøn beskæftigelse. Det vil både skabe beskæftigelse ogforbedre klimaet på samme tid. Vi foreslår udbygning af vedvarende energi (vindmøller, bølgekraftm.m.) samt bedre kollektiv trafik og omstilling til økologisk landbrug. Offentlige institutioner skalklima-forbedres og vedligeholdes. De lokalområder, der rammes hårdest af krisen, skal hjælpes for2 milliarder kr.Til nr. 519Enhedslisten foreslår indtægter, der er højere end forslagene til nye udgifter, men regningen skalikke betales ved at øge skatten på almindelige indkomster, sætte boliskatterne op eller hvadregerigen plejer at påstå. Vi foreslår en ekstraskat på indtægter over 1 million kr., at arbejdsfrikapitalindkomster beskattes som arbejdsindkomster, en afgift på køb- og salg af aktier, et bortfald affradrag for privat pensionsopsparing (hvor opsparing så er skattefri, når den udbetales),tilbagerulning af de skattelettelser, der er givet til indkomster over 400.000 kr., mere skat påmultinationale selskaber, Nordsøolien m.m. Desuden indregner vi den besparelse på dagpengene,der kommer når anslået 70.000 flere kommer i arbejde som følge af vores forslag, men ser bort fra
andre sparede sociale udgifter. I alt indtægter på 122 milliarder kr., en halv gang mere end deforeslåede udgifter, bl.a. for at nedbringe statsgælden.
Til nr. 520Uligheden i Danmark vokser og der er stor ulighed i den løn kvinder og mænd modtager.Enhedslisten vil sikre en markant lønstigning for den lille halve million lavtlønnede, oftest kvinder,der er i den offentlige sektor (plejepersonale, politi, HKere, 3Fere, pædagoger, hjemmeplejere ogmedhjælpere, m.fl.) med en samtidig opfordring til at fagforeninger inden for den private sektorarbejder for en tilsvarende lønstigning til de lavestlønnede. Dagpengene skal hæves så de somoprindeligt tænkt dækker ca. 90 % af løntabet for personer med en normal indkomst.Kontanthjælpen skal forbedres med højere satser, afhængighden en samboers/ægtefælles indkomstskal fjernes, de laveste satser (ungehjælpen, starthjælpen og kontanthjælpsloftet) skal erstattes mednormale satser. De offentlige pensioner skal være så høje, at man kan leve af dem. Satspuljen skalafskaffes så pensioner og dagpenge følger den almindelige lønudvikling - uden modregning ireguleringen, som det sker i dag (satspuljeprojekter skal finansieres som andre poster påfinansloven). Uddannelsesstøtten skal hæves, i første omgang med 1000 kr. om måneden.