Erhvervsudvalget 2009-10
L 10
Offentligt
759502_0001.png
759502_0002.png
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTEREN
18. november 2009

Besvarelse af spørgsmål 2 ad L 10 stillet af Erhvervsudvalget den 13.

november 2009.

ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K

Spørgsmål 2:

Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 12. november 2009 fraForeningen Registrerede Revisorer FRR og Thomson Reuters, jf. L 10 -bilag 4.

Svar:

Foreningen Registrerede Revisorer FRR og Thomson Reuters peger i de-res henvendelse på, at digitalisering af kommunikationen mellem virk-somheder og det offentlige grundlæggende er en god idé. De anfører dog,at kommunikationen først for alvor giver virksomhederne effektivitetsge-vinster, hvis kommunikationen bygger på system-til-system løsninger.Ved system-til-system løsninger kan data fra virksomhedernes egne sy-stemer overføres direkte til de offentlige myndigheders systemer udennogen form for genindtastning.Regeringen deler ambitionen om at udbrede system-til-system løsninger ividest muligt omfang.I forlængelse af Strategien for Digitalisering af den Offentlige Sektor2007-2010 er der i 2008 i regi af Styregruppen for Tværoffentlig Samar-bejder (STS) udarbejdet en handlingsplan, der skal bidrage til at øge an-tallet af system-til-system transaktioner mellem private og offentlige sy-stemer.Det er regeringens ambition at øge antallet af system-til-system transakti-oner med 25 pct. fra 2008 til 2012. Denne ambition skal blandt andet ind-fries gennem udbredelse af system-til-system løsninger på regnskabsom-rådet.Erhvervs- og Selskabsstyrelsen har udarbejdet en system-til-system løs-ning, der gør det muligt at indberette de krævede regnskabsoplysningerdigitalt til Erhvervs- og Selskabsstyrelsen og Danmarks Statistik. I SKATarbejdes der på, at det bliver muligt at benytte den omtalte løsning til sel-skabsselvangivelsen for indkomståret 2011.Der er her tale om en system-til-system løsning, der sender data direktefra virksomhederne til de offentlige myndigheder. Dette indebærer, atvirksomhederne undgår at skulle genindtaste regnskabsdata, men blot ved
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
[email protected]www.oem.dk
2/2
en simpel procedure kan indsende deres regnskabsoplysninger, som de al-lerede har indtastet i deres egne systemer, direkte til de offentlige myn-digheders systemer. Løsningen bevirker endvidere, at virksomheden harmulighed for at indberette de samme data til flere offentlige myndighederpå én gang.Erhvervs- og Selskabsstyrelsen har i første omgang udarbejdet den digita-le løsning, således at den omfatter en fuldstændig årsrapport for de ca.137.000 virksomheder, der er omfattet af årsregnskabslovens regnskabs-klasse B (små virksomheder). Løsningen vil kunne bruges af hovedpartenaf disse virksomheder. Styrelsen er i gang med at udvide løsningen til og-så at omfatte andre virksomheder.Intentionen er, at løsningen er det første skridt i en udvikling, hvor struk-tureret regnskabsdata (i det åbne og internationalt anerkendte XBRL-format) anvendes ikke blot i kommunikationen mellem det offentlige ogvirksomhederne, men også internt i virksomhederne og i kommunikatio-nen mellem virksomhederne og deres private samarbejdspartnere, så sområdgivere og finansielle institutioner.Yderligere skal bemærkes, at Domænebestyrelsen for erhvervsområdet eri færd med at udarbejde en handlingsplan, som blandt andet sigter på atsikre, at alle nye systemer på området etableres med veldokumenterede,åbne snitflader på en standardiseret måde.Derudover drives under det tværoffentlige OIO-samarbejde en række ini-tiativer, som sigter på at fremme system-til-system integrationer og letteudveksling af data. Blandt andet kan nævnes datastandardisering for atfremme ensartet forståelse af data, nemHandel til udveksling af doku-menter og datasæt, it-arkitekturarbejde hen imod ensartede systemsnitfla-der, specifikationer af måder at lave web services (OIOREST) og megetmere. Desuden forventes de nye muligheder for at udstede digitale signa-turer til maskiner at gøre det lettere at lave sikre system-til-system-integrationer.Handlingsplanen fra 2008 til Styregruppen for Tværoffentlig Samarbejder(STS) om Straksafgørelser og System-til-System løsninger i det Offentli-ge samt appendiks er vedlagt til orientering.