Som så mange andre ubehageligheder på miljøområdet er det faldet i den forholdsvis nye ministers lod at overtage dette lovforslag fra sin forgænger sammen med så meget andet.
Det er givetvis ikke nogen nem position at være i.
SF kan ikke stemme for det her lovforslag, af de grunde, som vi nævner i betænkningen, men når jeg tager ordet, er det for at knytte et par generelle bemærkninger eller bekymringer til det her lovforslag, for det er sådan, at Danmark sådan set bliver dummere på miljøområdet i de her år.
Det er simpelt hen, fordi vi er holdt op med at undersøge sagerne, og det kan der føres naturvidenskabeligt bevis for.
Regeringen nedprioriterer at vedligeholde den eksisterende viden, at indsamle ny viden og at overvåge, hvordan naturen har det.
Regeringen hylder det, man kunne kalde det omvendte forsigtighedsprincip eller uvidenhedsprincippet.
Er der tvivl om, hvor slemt naturen har det, eller om miljøet belastes, vil regeringen ikke rigtig foretage sig noget, altså, man tager lige kikkerten og sætter den for det blinde øje i stedet for at gå ud og undersøge, hvordan naturen har det.
Det gælder ikke mindst »Grøn Vækst«, hvor der ikke vil blive foretaget en målrettet reduktion i kvælstofbelastningen af de åbne farvande – igen på grund af uvidenhed.
Samtidig med at udfordringerne øges, er der sat gang i også at øge vores uvidenhedsniveau og mindske vores opmærksomhedsniveau.
De igangværende klimaændringer og udledningen af næringsstoffer stiller meget store krav til overvågningen for at kunne følge med i, hvad der foregår.
Mens de andre lande rundtomkring os øger overvågningen, er den marine overvågningsindsats blevet reduceret med 50 pct.
siden 1994 i Danmark.
Status er nu, at marine indikatorer til at vise, hvilket miljø og hvilken kvalitet der er, ikke fungerer eller slet ikke er udviklet.
Det betyder, at man ikke længere kan se, hvordan det for alvor går med »Grøn Vækst« til havs, og det bliver sværere for os at leve op til både vandrammedirektivet, habitatdirektivet og det marine havstrategidirektiv.
Vi ved, at klimaændringerne fører til mere iltsvind på havet, og alligevel reducerer man også overvågningen af iltsvind.
Der er ét iltsvindtogt tilbage i øjeblikket, og i udkast til det nye marine overvågningsprogram for perioden 2011-2015 fjerner man også det sidste iltsvindtogt.
Meget rart, for så kan man jo lade, som om der ikke er iltsvind, fordi man holder op med at tage ud og kigge på de her ting.
Det reviderede overvågningsprogram skulle have været færdigt den 1.
januar 2010.
Som alt muligt andet fra Miljøministeriet er det forsinket.
Miljøministeriets Overvågningssekretariat har ansvaret, og nu er det hele foreløbig udsat et år og forventes tidligst færdigt i januar 2011.
Det eneste, sekretariatet har fået lavet, er, at der er lavet endnu en ny organisation med miljøcentrene i fokus.
Igen må jeg sige, at vi ikke kan stemme for det lovforslag.
Selv om det drejer sig om at implementere et EU-direktiv, kan vi ikke stemme for et lovforslag, som er så sjusket, og som i den grad bygger på, at man ikke vil sørge for at have den optimale viden på det her område og sætter kikkerten for det blinde øje, hvis ikke ligefrem man tager den fra det blinde og stikker den ind i det seende øje.