Skatteudvalget 2009-10
L 112
Offentligt
827784_0001.png
827784_0002.png
827784_0003.png
J.nr. 2010-511-0046Dato: 15. april 2010
TilFolketinget - Skatteudvalget
L 112 - Forslag til Lov om ændring af kursgevinstloven og forskellige an-dre love (Harmonisering af beskatningen af fordringer i danske kroner ogfremmed valuta og nedsættelse af beskatningen af kapitalindkomst m.v.).Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 37 af 9. april 2010. Spørgsmålet erstillet efter ønske af Jesper Petersen (SF).
Troels Lund Poulsen/ Lise Bo Nielsen

Spørgsmål 37:

Hvad er årsagen til, at der for personer i kursgevinstloven og aktieavancebeskatningslovenanvendes begrebet ”optaget til handel på et reguleret marked” medens der for selskaber iABL anvendes begrebet: ”et reguleret marked eller på en multilateral handelsfacilitet”?Hvad er den formelle og praktiske forskel, og er det ikke en komplicerende bestemmelse,når der er forskellig definition for noterede papirer hos personer og selskaber?

Svar:

Aktier, der handles på en multilateral handelsfacilitet, kan både være aktier, der er optagettil handel på et reguleret marked og aktier, der ikke er optaget til handel på et reguleretmarked. En multilateral handelsfacilitet er et handelssystem, der er undergivet en vis regu-lering. Aktier, der handles over et sådant system, er dermed undergivet en objektiv prisfast-sættelse. Tilsvarende gælder for obligationer.Der gælder i et vist omfang forskellige regler for aktier/obligationer optaget til handel ogaktier/obligationer, der ikke er optaget til handel. Forskellen mellem regelsættene – denforskellige begrebsanvendelse – er et spørgsmål om, hvorvidt de aktier/obligationer, der ik-ke er optaget til handel på et reguleret marked, men handles på en multilateral handelsfaci-litet, skal omfattes af reglerne for aktier/obligationer optaget handel på et reguleret markedeller de regler, der gælder for aktier/obligationer, der ikke er optaget til handel på et regule-ret marked. Det skal bemærkes, at aktier/obligationer, der er optaget til handel på et regule-ret marked og derudover handles på en multilateral handelsfacilitet altid omfattes af regler-ne for aktier/obligationer, der er optaget til handel på et reguleret marked.Aktieavancebeskatningslovens regler for beskatning af aktier ejet af personer, er udformetsåledes, at reglerne om kildeartsbegrænset tabsfradrag og krav om oplysning til SKAT omerhvervelsen som betingelse for tabsfradrag, kun omfatter aktier, der er optaget til handelpå et reguleret marked. Den nye begrebsanvendelse til afløsningen af den hidtidige son-dring børsnoteret contra unoteret blev gennemført som led i Forårspakke 2.0 og dermedsammen med indførelse af betingelsen om oplysning til SKAT om erhvervelsen. Regerin-gen ønskede ikke i den forbindelse at gennemføre den stramning, som det ville have væretgenerelt at medtage aktier, der handles på en multilateral handelsfacilitet, under reglerneom kildeartsbegrænset tabsfradrag m.m. En generel inddragelse af aktier, der handles på enmultilateral handelsfacilitet, ville have medført, at aktier, der under den tidligere kategori-sering blev anset for unoterede, ville have fået reduceret tabsfradraget til et kildearts-begrænset tabsfradrag.Med forslaget om generelt at indføre beskatning af personers fordringer i danske kroner, erdet fundet hensigtsmæssigt at anvende den samme begrebsanvendelse og dermed sammesondring, som gælder i forhold til aktier ejet af personer. Dette også under hensyn til, at derfor fordringer på samme måde som for aktierne opereres med dem, hvor der er fradrag fortab uden betingelser og dem, hvor tabsfradrag er betinget af, at SKAT har modtaget oplys-ning om erhvervelsen.Side 2
I forhold til selskaber bruges begreberne til at udsondre de (portefølje-)aktier, hvor der skalvære adgang til at fravige den ellers tvungne lagerbeskatning og i stedet anvende realisati-onsprincippet. Kriteriet bag sondringen har været, hvorvidt aktierne forholdsvis let kanværdiansættes eller ej. Da aktier, der handles på en multilateral handelsfacilitet, er undergi-vet en objektiv prisfastsættelse, har opfattelsen været, at disse aktier altid skal følge regler-ne for aktier, der er optaget til handel på et reguleret marked. Det vil sige ingen adgang tilat anvende realisationsprincippet i stedet for lagerprincippet.
Side 3