Skatteudvalget 2009-10
L 15
Offentligt
J.nr. 2009-611-0048Dato: 3. november 2009
TilFolketinget - Skatteudvalget
L 15 - Forslag til Lov om indgåelse af protokoller til ændring af dobbelt-beskatningsoverenskomster mellem Danmark og henholdsvis Belgien,Luxembourg, Singapore og Østrig.Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 8 af 30. oktober 2009.
Kristian Jensen/ Ivar Nordland
Spørgsmål:
Ministeren bedes redegøre for, hvilke muligheder der er for at forbedre aftalerne, så de dan-ske myndigheder får bedre muligheder for at sikre korrekt beskatning.
Svar:
De fire protokoller med Belgien, Luxembourg, Singapore og Østrig medfører, at artiklenom informationsudveksling i dobbeltbeskatningsoverenskomsterne med de fire lande affat-tes efter den tilsvarende artikel i den seneste OECD-model.I OECD’s bemærkninger til modellens artikel 26 om informationsudveksling er det nævnt,at artiklen tillader udveksling af oplysninger på tre måder: efter anmodning, automatisk el-ler spontant. Det er videre nævnt, at de kontraherende lande kan tillade andre teknikker tiludveksling af oplysninger, herunder samtidige revisioner og at embedsmænd fra det eneland er til stede ved skatteundersøgelser på det andet lands territorium.De ny artikler om informationsudveksling med Belgien, Luxembourg, Singapore og Østriggiver altså mulighed for alle metoder til udveksling af oplysninger.Der kan således siges ikke at være behov for forbedring af aftalerne.
Aftalerne om informationsudveksling medfører, at et lands myndigheder har pligt til at sen-de de oplysninger til et andet lands myndigheder, som det andet lands myndigheder anmo-der om, under forudsætning af at betingelserne for informationsudveksling er opfyldt, jf.mit svar på spørgsmål 3.Fra dansk side er man også interesseret i de andre metoder til informationsudveksling, somartikel 26 giver mulighed for. Herunder er man interesseret i automatisk informationsud-veksling, hvor landenes myndigheder forpligter sig til systematisk hvert år at sende hinan-den oplysninger om bestemte betalinger fra kilder i det ene land til modtagere i det andetland.Det må dog forudses, at Belgien, Luxembourg, Singapore og Østrig ikke er enige i de dan-ske synspunkter om at anvende de forskellige andre muligheder for informationsudveks-ling, som er nævnt i OECD-bemærkningerne.Imidlertid er der mulighed for, at EU’s bistandsdirektiv, som omfatter Belgien, Luxem-bourg og Østrig ligesom Danmark, vil blive ændret, så EU-landene får pligt til automatiskudveksling af oplysninger om en række betalinger.Danmark støtter de foreslåede ændringer af EU’s bistandsdirektiv.
Side 2