Jeg vil godt starte med at sige til hr.
Per Dalgaard, at forslaget om at lægge tilstandsrapporten og energimærket sammen og dermed opføre sig lidt mere rationelt, fordi man kun skal ud én gang og se på de samme ting, nemlig vinduer, lofter, tage og fundamenter, og hvad man nu ellers kan kigge på, faktisk er et forslag, som vi også fremlagde, da vi drøftede det her med den tidligere klima- og energiminister.
Vi havde en evaluering af, hvordan det gik med energibesparelserne – nu er det snart halvandet år siden, den evaluering kom – og den sagde, at det energimærke får vi alt for lidt ud af.
Så foreslog vi det, som hr.
Per Dalgaard også står og promoverer heroppe.
Og dengang blev vi desværre hældt ned af brættet af den tidligere minister:
»Duer ikke, gå hjem med jer!«.
Men det ville glæde mig fantastisk meget, hvis det kunne lykkes at komme igennem med det nu, for det er jo åbenlyst fornuftigt – ofte er det den samme konsulent, måske kommer der to forskellige personer, men de er fra samme firma – at man ikke skal igennem det to gange, men at man har det samlet.
Så det håber jeg virkelig at vi sammen kan gå videre med, og håber, at vi kan få lagt pres på regeringen for at få lavet det her.
Så synes vi selvfølgelig, at det er åbenlyst fornuftigt, at det energimærke, man i forvejen har pligt til at få lavet, når man sælger sin bolig, skal fremgå af annonceringen, når man handler boligen.
Det er udmærket, og det er et lille forslag til at synliggøre noget, som burde være meget synligt for den kommende ejer af lejligheden eller huset.
I sig selv er det nok ikke det, der flytter forfærdelig meget, måske flytter det noget på sigt, men sådan kortsigtet er det et lille bidrag, og det er næppe det, der i sig selv flytter noget.
For én ting er jo, at man kan se, hvad den bolig så bruger af energi; noget andet er rent faktisk at få nogle tilbud, som gør, at man renoverer sin bolig.
Ofte er det jo sådan, at en ny boligejer vil ind og gøre et eller andet ved boligen, det kan være et nyt køkken, eller det kan være at ændre nogle vinduespartier eller et eller andet, og der mangler man i den grad at få nogle samlede pakketilbud, som kommer til en, og hvor der bliver sagt:
Her er finansieringen, og her er det, som det ville være fornuftigt at gøre ved din bolig.
Det talte vi også meget for, da vi drøftede det her for snart længe siden med den tidligere minister, men vi kom ikke længere, fordi man afviste de her finansieringsordninger.
Det synes vi er rigtig kedeligt.
Vi har i SF lavet et forslag, som indgår i vores finanslovforslag, om, at staten stiller sig til rådighed som en instans, der kan give energilån til folk, sådan at man er sikker på, at de kan få dem.
Der er faktisk ingen risiko forbundet med det for staten, for boligen bliver mere værd, når den gennemgår en energirenovering, men man sikrer, at folk, som måske ikke har nogen friværdi, nu hvor huspriserne og ejendomspriserne i det hele taget falder, kommer i gang med det her.
I bemærkningerne i notatet, der følger med det her, siger regeringen:
Jamen vi er kommet med så mange gode ting i vores strategi.
Så mit spørgsmål er egentlig:
Hvor er de dele af strategien, som handler om, at man rent faktisk får sat skub i energirenovering gennem forskellige former for finansieringsordninger?
Det var det ene, jeg gerne vil sige.
Det andet, jeg godt vil sige, er, at det, der er lagt op til, er, at det skal fremgå af boligannoncen, om boligen er en A, B, C, D, E, F eller G-bolig.
Og her sammenlignes der med, at det jo også fremgår i forbindelse med hårde hvidevarer.
Der går man ind i butikken, og så kan man se, at der er et køleskab, der er B-mærket, eller et, der er A-mærket.
Vi synes faktisk, at når det handler om bolighandeler, burde det også fremgå, hvad energiforbruget er pr.
kvadratmeter.
Det er jo et begreb, der er kendt i bolighandeler.
Vi kender sikkert alle sammen den nettjeneste, hvor man kan se, hvad boliger koster pr.
kvadratmeter i et område, eller hvad de er solgt til i et område.
Så det ville være rigtig godt, hvis man også kunne få det med i annonceringen, at i en given bolig er energiforbruget så og så mange kilowatt-timer pr.
år.
Det tredje, jeg godt vil hive frem, er hele beregningsforudsætningen for det her.
Så vidt jeg har forstået, laver man et energimærke på baggrund af den energipris, der er i øjeblikket i det pågældende område, men ikke den forventede energipris, der vil være om 5, 10 eller 15 år.
Hvis det er rigtigt opfattet, synes jeg faktisk, at man burde lave det om, så man tager højde for, at energipriserne må forventes at stige i de kommende år.
Og hvorfor er det så interessant?
Jo, det er interessant, for når man går ind og renoverer – hvis man gør noget ved sit tag eller ydervæggene eller vinduerne – skal man jo typisk kigge nogle år frem.
Når man kigger på økonomien, er det jo ikke nok bare at kigge på, hvad olien koster i ens oliefyr i dag.
Det er nok så interessant at have en vurdering af, hvad den forventeligt vil koste om 5 eller 10 år.
Det kan også dreje sig om gasprisen eller fjernvarmeprisen.
Jeg kan se, at formanden rejser sig, og så siger jeg ikke det sidste, jeg ville have sagt.
Tak.