Retsudvalget 2009-10
L 163
Offentligt
837012_0001.png
837012_0002.png
837012_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Civil- og Politiafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
29. april 2010Dyrevelfærdskontoret2010-156-0238JTS41506
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 56 vedrørende forslag til lovom ændring af lov om hunde og dyreværnsloven (Forbud mod besiddelsemv. af visse hunde, båndpligt, aflivning af hunde, der skambider, midler-tidig frakendelse af retten til at have med dyr at gøre mv.) (L 163), somFolketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 22. april 2010.
Lars Barfoed/Jens Teilberg Søndergaard
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 56 vedrørende forslag til lov om ændring af lov om

hunde og dyreværnsloven (Forbud mod besiddelse mv. af visse hun-

de, båndpligt, aflivning af hunde, der skambider, midlertidig fra-

kendelse af retten til at have med dyr at gøre mv.) fra Folketingets

Retsudvalg:

”Ministeren bedes redegøre for muligheden/risikoen for veks-ling mellem lovlige og ulovlige hunderacer og redegøre for,hvorledes dette problem skal håndteres bl.a. henset til at vissehunde går under flere betegnelser.”

Svar:

Ifølge hundelovens § 1 a, som affattet ved lovforslagets § 1, nr. 3, fore-slås der indført et forbud mod besiddelse, avl og erhvervsmæssig indfør-sel af 13 nærmere angivne hunde og krydsninger, hvori de indgår. Enhund, som går under flere betegnelser, vil være omfattet af forbuddet,hvis blot én af disse betegnelser er anført på den foreslåede liste overforbudte hunde.Ifølge hundelovens § 1 b, stk. 2, som affattet ved lovforslagets § 1, nr. 3,kan politiet stille krav om, at besidderen dokumenterer hundens race ellertype, hvis der er tvivl om, hvorvidt en hund tilhører én af de racer ellerkrydsninger, som er omfattet af det foreslåede forbud mod besiddelsemv. af visse hunde.Har besidderen ikke inden for en frist, som politiet fastsætter, fremlagttilstrækkelig dokumentation for, at hunden ikke tilhører én af de racereller krydsninger heraf, som er omfattet af forbuddet, vil hunden bliveanset for at være holdt i strid med forbuddet, jf. 1 b, stk. 4.Som det fremgår af pkt. 2.3.1 i lovforslagets almindelige bemærkninger,lægger Justitsministeriet vægt på, at forbudsordningen håndhæves på ensmidig måde, således at der ikke bliver tale om en form for forfølgelse afhundeejere.Som det ligeledes fremgår af pkt. 2.3.1, vil der i forbindelse med forbud-dets ikrafttræden blive udarbejdet en vejledning til hundeloven. Vejled-ningen vil bl.a. indeholde en positivliste over hunderacer, der lovligt kanholdes, men hvor der er en risiko for forveksling med hunderacer, der eromfattet af forbuddet. Positivlisten kan således tjene som vejledning tilpersoner, der vil være sikre på, at den hund, de køber, ikke er omfattet af2
forbuddet. Positivlisten vil blive opdateret løbende. Vejledningen kanmedvirke til, at fremtidige købere af hunde ikke køber en hund omfattetaf det foreslåede forbud, fordi sælgeren anvender en anden betegnelseend den, som fremgår af listen over forbudte hunde.
3