Retsudvalget 2009-10
L 163
Offentligt
852853_0001.png
852853_0002.png
852853_0003.png
Civil- og Politiafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
25. maj 2010Dyrevelfærdskontoret2010-156-0269MJO41760

Forslag til lov om ændring af lov om hunde og dyreværnsloven

(L 163)

(Forbud mod besiddelse m.v. af visse hunde, båndpligt, aflivning af hun-de, der skambider, midlertidig frakendelse af retten til at have med dyr atgøre m.v.)ÆndringsforslagAf…, tiltrådt af…Til § 1

1)

Nr. 3affattes således:”3. Efter § 1 indsættes:

Ӥ 1 a.

Justitsministeren fastsætter regler om, hvilke hunde der lov-ligt kan besiddes, avles og indføres i Danmark.

§ 1 b.

Hunde, der holdes eller indføres i strid med regler fastsat imedfør af § 1 a, aflives ved politiets foranstaltning.Stk. 2.Er der tvivl om, hvorvidt en hund tilhører en af de racer ellerkrydsninger, som er omfattet af regler fastsat i medfør af § 1 a, kan poli-tiet stille krav om, at besidderen dokumenterer hundens race eller type.Stk. 3.Hvis besidderen ikke straks kan fremlægge tilstrækkelig do-kumentation, jf. stk. 2, træffer politiet foranstaltninger med henblik påmidlertidigt at fjerne hunden fra besidderen.Stk. 4.Har besidderen ikke inden for en frist, som politiet fastsæt-ter, fremlagt tilstrækkelig dokumentation for, at hunden tilhører en af deracer eller typer, som er omfattet af regler fastsat i medfør af § 1 a, anseshunden for at være holdt i strid med disse regler.””
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
[Forbuddet mod besiddelse mv. af visse hunde erstattes af et forbud ud-går]Til § 3

2)

Stk. 4-6 udgår.[Konsekvensændring]BemærkningerTil nr. 1Ifølge den foreslåede ændring udgår forbuddet mod besiddelse, avl ogerhvervsmæssig indførsel af 13 nærmere angivne hunderacer samt kryds-ninger, hvori disse hunderacer indgår. I stedet indsættes en bestemmelse,hvorefter justitsministeren fastsætter regler om, hvilke hunde der lovligtkan besiddes, avles og indføres i Danmark.Med hjemmel i den foreslåede bestemmelse udarbejder justitsministerenen liste over hunderacer og krydsninger, som lovligt kan besiddes, avlesog indføres i Danmark – en såkaldt positivliste.Justitsministeren fastsætter i den forbindelse bl.a. regler om, at avl iDanmark af nye hunderacer, der ikke er på positivlisten, kan ske efterforudgående tilladelse fra Justitsministeriet.Positivlisten opdateres løbende med nye hunderacer, hvis det på bag-grund af en vurdering af den pågældende race må lægges til grund, at detfremover bør være tilladt at besidde denne race i Danmark.Hvis der er tvivl om, hvorvidt en hund tilhører en af de racer eller kryds-ninger, som er på positivlisten, kan politiet stille krav om, at besidderendokumenterer hundens race eller type. Hvis besidderen ikke inden forden frist, som politiet fastsætter, har fremlagt tilstrækkelig dokumentati-on for, at hunden tilhører en af de racer eller krydsninger, som er på posi-tivlisten, anses hunden for at være holdt ulovligt. Konsekvensen heraf er,at hunden skal aflives ved politiets foranstaltning.
2
Til nr. 2Som konsekvens af, at forbuddet mod besiddelse og avl af visse hundeudgår af lovforslaget, udgår også den foreslåede overgangsordning forpersoner, der ved lovforslagets fremsættelse besad eller havde etableretselvstændig virksomhed med opdræt af hunde, der ville være omfattet afforbuddet.Justitsministeren kan i forbindelse med fastsættelsen af regler i medfør afden foreslåede bestemmelse i § 1 a fastsætte overgangsregler.
3